Zlatokopy nechceme!

Žijete ve městě? Zajímá vás, co se kolem vás děje? Chcete, aby města patřila jejich obyvatelům a ne komerčním subjektům? Nemáte rádi developerské zlatokopy? Inu, pak přijďte v sobotu 26. na benefit na podporu Buďánek!

Developer – symbol zla. Tak to dnes cítí většina velkoměstských obyvatel. Rozhodování bez účasti místních, mafiánské praktiky, korupce, neprůhledné vztahy s radnicemi a magistrátem, necitlivé zásahy neberoucí ohled ani na potřeby lidí, ani na potřeby města jako celku, ničení přírodních i architektonických lokalit. To je bohužel shrnutí většiny developerských aktivit (nutno ovšem říci, že samotní developeři by bez vydatné pomoci některých představitelů města zdaleka tolik nesvedli).

Jednou z mnoha obětí takového kulturního primitivismu je i kolonie Buďánka na pomezí Košíř a Smíchova. Vznikla v 19. století jako osada pro dělníky a další chudé vrstvy, během 20. století se přistěhovávali i movitější obyvatelé, které přitahoval vesnický (a od 19. století příliš nezměněný) půvab osady. Koncem 70. letech se místo stalo jedním z center nezávislé umělecké scény, zkušebny tu měly třeba kapely Plastic People of the Universe, Národní třída, Půlnoc, objevovali se a „působili“ tu i Viktor Karlík nebo Vladimír Boudník, bratři Topolové a další.

K pokusu o zničení Buďánek došlo už v 80. letech, kdy je měl nahradit 12podlažní panelový dům. Takřka všichni obyvatelé podlehli nátlaku a domy opustili. Až na rodinu Hradilků, kterým byl dům vyvlastněn, nicméně hned po revoluci v 89. zase vrácen. V roce 1991 byla kolonie vyhlášena za vesnickou památkovou zónu, starousedlíci se už ale nevrátili, a domy tak začaly chátrat. Buďánka dále funguje jako centrum „nepřizpůsobivých“ a svobodomyslných – v osadě vzniká squatterské společenství navazující na komunitu z Ladronky a udržuje aspoň některé domky. Ne tak radnice Prahy 5, která se sice má podle památkového zákona o domy starat, místo toho ale její péče vypadá takto: Během 90. let zde dochází k úmyslně zakládaným požárům. Nakonec radnice uzavírá nájemní smlouvu s developerskou společností Geosan Alfa a v roce 2006 pod záminkou bourají v osadě několik domů. Zbylým domům jsou sundány střechy a devastaci dokonává počasí.* V prosinci loňského roku sice radnice konečně vypověděla Geosanu smlouvu, ale v zápětí přišla s novým, neméně podezřelým a netransparentním projektem, který je uzavřen veřejnosti i místním obyvatelům…


Na benefitu na rekonstrukci Buďánek zahrajou mimo jiné i vládci Ústí nad Labem – Houpací koně

Kauzy jako Buďánka nebo třeba nedávno Nikolajka jakoby utvrzovaly v beznaději a bezmoci „obyčejného člověka“ proti úřednicko-developersko-mafiánské mašinérii. Vzdát se by ale bylo nejhorší řešení. Existují i případy, kdy se podařilo developerské projekty díky občanské aktivitě (po)zastavit či (po)změnit. A především každý odpor, i když nakonec třeba neúspěšný, má smysl. Vždy je potřeba mocným ukázat, že si nemohou dělat, co chtějí, že je tu někdo, kdo se jim postaví a postará se o to, aby jim to tak lehce neprošlo. Někdy je až s podivem, jak málo stačí, aby se mocní vylekali a ustoupili. Možná nejdůležitější je – jak poznamenal Petr Uhl v rozhovoru pro Nový prostor – ozvat se a říct My jsme tady.

Přijďte tedy v sobotu 26. dubna podpořit Buďánka! Čekají vás komentované prohlídky osady, výstava, benefiční koncert kapel Please the Trees, Houpací koně, Hlinomaz a Václav Klaus a řada dalších aktivit. Vybrané peníze poslouží na zabezpečení padajících domů a opravu střechy posledního stojícího domu. Adresa je U Zámečnice, Praha 5, zastávka Kavalírka. Začíná se v 13:00, končí v noci.

* Více o historii i současnosti Buďánek najdete na webu Přátel Buďánek, odkud pochází i použité foto.