Kultura pouliční

S ústupem léta se rozjíždí kulturní sezóna, tak se nám tu nahromadilo pár tipů, o které by bylo škoda se s váma nepodělit. Překonali jsme lenost a po delší pauze pro vás připravili menší kulturní přehlídku.

Koncert týdne
NEGATIVE APPROACH + REPELENT SS
15. 9., Klub 007 Strahov, 19:00, 250,-
Kdo zná, ten ví. A přesvědčí neznalé nějaká pozvánka o pár řádcích? Je to prostě „jen“ klasickej hard core punk tak, jak zněl už před pár desetiletíma. Žádný inovace, žádnej posun, starý chlapi. Ale ten kdo aspoň jednou byl na takovým koncertě, mlátil s sebou v pitu nebo se mačkal s ostatníma v davu, ve vedru a bez kapky kyslíku, v malý místnosti, kde se potěj i zdi… možná jedny z mála chvil, kdy jsme doopravdy živí. A v tu chvíli je úplně jedno, jestli nějakej hudební postup slyšíte už po stopadesátý. Protože tohle jsou chvíle, kdy posloucháte srdcem. Pokud ho máte. A tohle je punk.

Akce týdne
FESTIVAL ČTENÍ VE VLAKU
16. 9., Fantova kavárna, 16:00
Pro železniční dopravu máme slabost, takže jsme pro všechno špatné, co se na dráze děje. Nemohla nás tak minout ani tato akce, které se dokonce účastníme, a to přímo jejího vyvrcholení – knižního jarmarku ve Fantově kavárně, takže de facto v nádražce! Ano, na stánku A2 hledejte knižní majstrštyk Kdyby ti tak pambů prdel roztrh’ a koukejte si jich pár koupit!

STREET FOR ART FESTIVAL
18.–24. 9, Centrální park – metro Rajská zahrada
Poslední ročník festivalu, který asi nemusíme představovat. Kombinuje všechno, co máme rádi – ulici, veřejný prostor, kulturu a podporu těm, co by to jinak se sebeprosazením měli třeba trochu těžké. Z programu doporučujem třeba koncerty Bonuse a Mary C nebo Cincinaty a dalších jmen z místní hip hopové scény, ale čeká vás toho na Čerňáku mnohem víc!

ZAŽÍT MĚSTO JINAK
20. 9., od rána do noci, Praha, Ostrava, Hradec Králové, Jablonec nad Nisou
Další akce, co oživí ulice. Tentokrát se s vágus stánkem neúčastníme, ale nesmutněte a prostudujte si program, určitě se někde potkáme.

Video týdne
ALEJ ROKU
Nejde o záslužnou akci pořádanou Arnikou, ale o ukázku toho, že někdy (vlastně skoro vždycky) je nejlepší vzít věci do vlastních rukou. Skvělá akce upozorňující na podezřelé zakázky, absenci plánování veřejného prostoru, vizuální smog, zneužívání ekologických témat a další problémy. A v důsledku navíc dělají lidem radost. Palce hore!

ALEJ ROKU(trailer) záznam akce from AR® on Vimeo.