Strach a hnus v Třeskoprskách

Dlouho jsem se považoval za největšího čtyřlístkologa ve Zlíně a širokém okolí. Tvůrce webu strach.cz Petr Tomšů však mou jistotu pořádně nahlodal. Copak někdo zná všech 496 dílů tak dokonale, že z nich dokáže každý den vystřihovat i obrázkový doprovod ke zprávám? Trochu mě uklidnily až Petrovy odpovědi na čtyřlístkologický test, kde získal průměrných 9,5 bodu. Jedno je však jisté. Jeho Čtyřlístky jsou jedna z nejvtipnějších věcí, které se kdy objevily na českém internetu.

Ať se ve světě semele cokoli, Čtyřlístek to na Facebooku do deseti minut glosuje. Takže rovnou dvě otázky: Co děláš za práci? A kde jsi přišel k takové fotografické paměti, že si pamatuješ všechny jednotlivé políčka komiksu?
Pohybuju se ve světě počítačů a fotografickou paměť určitě nemám. Jak říká Myšpulín – štěstíčku se musí jít naproti. Mám databázi vystříhaných obrázků a seřazenou podle určitých kritérií, takže hledání konkrétního vtípku není zas tak složité. Ačkoliv…

VYSTŘÍHANÉ obrázky? To snad nemyslíš vážně!?
Nějaký dobrák mi poslal všechny Čtyřlístky už naskenované, takže vystříhané myslím v elektronické formě. Mám je uložené jako polotovary v JPG a čekám, až na ně dojde řada.

Uf, tak to mě uklidnilo. Takže je to sken s už vymazaným textem. Ale pořád nechápu jednu věc. Podle jakých kritérií si obrázky řadíš?
Třeba podle toho, kdo s kým tam je, jaký předmět je na obrázku výrazný, nebo jaká je tam nálada. Takže třeba hádka, bitka, překvapení, smích…

Nepamatuju si, že by se ti nějaký strip opakoval. Už se ti někdy stalo, že se třeba po týdnu událo něco, na co by stejný obrázek seděl ještě mnohem líp?
Zhruba 10 nebo 15 obrázků se už určitě opakovalo, ale to celkem neřeším. Nemám pravidlo, že se obrázky nesmějí opakovat. To bych si podřezával větev sám pod sebou.

Kolik nerozstříhaných čísel Čtyřlístku máš doma? A který díl je tvůj nejoblíbenější?
Sbíral jsem je asi do roku 1991, respektive rodiče mi je kupovali. Pak už šla kvalita dolů a já se taky někam posunul. Ale kusově jich můžu mít tak kolem stovky. A nejoblíběnější díl? Těžko říct, snad Nezkrotná řeka, Akce Poseidon… prostě díly z období začátku 80. let.

Už léta se snažím dešifrovat politické preference Čtyřlístku, ale pořád si nejsem úplně jistý. Koho podle tebe volí?
Těžká otázka. Bobík má vždycky hodně názorů, ale nakonec k volbám stějně nedojde a zapomene se na pivu. Řekl bych, že nikdo ze Čtyřlístku nepatří k tvrdému jádru nějaké strany, spíš se nechají ovlinit nějakým zajímavým bilboardem.

Některé starší díly na webu odrážely i tvé osobní zážitky. Třeba Bobík s absťákem na zlínském autobusovém nádraží je myslím dost reálná situace. Personifikuješ se s některou z postav?
Láká mě říct Bobík.

Ohledně Bobíka jsem měl původně ještě jednu otázku. Jestli jí vepřové. Ale nedávný cyklistický díl o tom mnohé napověděl. Nebo je to všechno jinak?
Tohle zatím neřeším. Ale uvidíme, třeba se Bobík časem projeví.

Jménem našeho webu gratuluji k nedávnému přírůstku do rodiny. Najdeme jméno tvé dcery ve Čtyřlístku? Pokud ano, tak na kolikáté stránce kterého dílu?
Omlouvám se všem, kteří sázeli na Fifinku. Ani to není tajné, je to Terezka.

Zlatou harpunu už Čtyřlístek vyhrál. Pomozte mu v soutěži o Křišťálovou lupu v kategorii Dobrej nápad! Hlasování končí 24. října.

One Reply to “Strach a hnus v Třeskoprskách”

  1. Dobré, ale jako čtyřlístkolog a stracholog si mě trochu zklamal, Jiří – i já jsem si všimla, že některé obrázky se už opakovaly…

Comments are closed.