Sype prý i Váňa

aneb Co je dobré pro koně, je dobré i pro člověka

Dostihový sport je sport velmi tvrdý a točí se v něm nemalé peníze, to znamená, že i koníky je třeba udržovat ve formě. Kromě mnoha jiných podpůrných prostředků dostávají tito ušlechtilí tvorové také komplexní kloubní výživu – stejně jako jejich sportující lidské protějšky. Otázka zní: pro koho byla tato výživa vlastně vyvinuta?

Text a foto: Žabák
Repro: píše Foglar – kreslí Fischer

Otázka zdánlivě hloupá, ve skutečnosti však důležitá – vzpomeňme například na takové sporttestery Polar, které byly (a stále jsou) hojně využívány při tréninku závodních koní. Teprve později je masivně začali používat amatérští brusiči oválů, zobající šlapky, běžkomrdi a jiná sportující chátra.

I sportující chátra si často užene nějaký ten natažený sval, zánět šlachy nebo přetažení, stejně jako koník. S takovým problémem obvykle zajdeme do lékárny a už sypeme a sypeme. Člověk je bytost do jisté míry uvědomělá, útlocitná, a tak na nějaký ten vynaložený peníz na opravu sebe sama nehledí.

V případě poruch pohybového aparátu na nás z výlohy každé lékárny útočí vitální penzisté jezdící na bicyklech a chodící v Alpách, a to vše díky užívání komplexní kloubní výživy – od jistého věku neodmyslitelné součástí života západního člověka. Koně v zátěži potřebují přípravky víceméně podobné a nemálo lidí tato koňská léčiva dokonce upřednostňuje. Jeden takový běžně dostupný koňský přípravek, který je velmi oblíben i u běžců a kulturistů, se jmenuje Alavis Triple Blend.

Oblíbenost Alavisu pramení z poměrně dostupné ceny, která je v přepočtu na účinné látky tři- až pětkrát nižší než podobné přípravky pro penzisty. Nevýhodou je naopak velikost balení. Piksla, která pro běžného koně vystačí na dva až šest měsíců, vydrží normálnímu člověku rok a půl. Další skutečností, na kterou musím upozornit, je chuť. Jedná se o prášek, který je neuvěřitelně hnusný a hořký. Koně to prý mají rádi, zkuste si ale někdy ochutnat obyčejný kaštan koňský, kterým údajně krmili koně Turci…

Dávkování pro člověka je ekvivalentní dávkování pro malé hříbě: během prvních 14 dnů na každých 100 kg koně přijde 4,6 g přípravku, pak polovička. Podle přepočtu obsahu účinných látek vychází, že na 1 kg koně se dávkuje podobně jako na 1 kg člověka. Což je trochu zvláštní, uvážíme-li, že kůň má čtyři nohy a člověk jenom dvě.

Způsob užití lze doporučit podobný jako pro koně, kdy je prášek třeba zamíchat do jádra či melasy nebo podat přímo do tlamy. Zvířata přípravek obvykle přijímají bez problémů, člověku se po něm chce zvracet. Proto doporučuji pojídat po vyčištění zubů, kdy jsou chuťové pohárky na jazyku otupělé vlivem zubní pasty a moc toho necítí.

A nyní něco od spokojených uživatelů:

  • Koňský Alavis dáváme psovi. Ten psí je děsně drahej.
  • Tak to mi akorát pomohlo, pes ráno sotva lez a mě bolej kolena od víkendu, tak jsem to hned objednal a budeme baštit spolu.
  • Já ho žeru asi 14 dní, udržovací dávku (na mých cca 96 kilo necelá půlka odměrky) a vypadá to, že mi kolena taky začínají fungovat normálněji. Už mi nepíchá v pravém při delší chůzi do schodů.
  • Tak jsem taky vyzkoušel a musím teda přiznat, že jsem byl fakt příjemně překvapen. Po cca 3 týdnech podstatné zlepšení. Vedlejší účinky jsou zanedbatelné – občas zařehtám a někdy mám chuť na oves.
  • Alavis je super! Mně se osvědčilo smíchat ho s Grankem, nebo teď ho přimíchávám do Gaineru a piju po výkonu.
  • Já to dávám do vody se šťávou, ale bacha, nemíchám. Opatrně to ze lžičky nasypu na hladinu, kde to udělá takovej pucek, a než se ten pucek stačí potopit (času je to dost, třeba 20 s), tak ho vypiju.
  • Chtěl jsem to jen vyzkoušet a nyní to doporučuju všem známým. Bolesti kloubů ustaly včetně úponů, zmizely mně i „tenisové lokte“. Dal jsem to na zkoušku i našim (důchodci) a taky si to nemůžou vynachválit. Navíc mají starého psa, co se mu už moc nechtělo chodit na procházky a po třech měsících užívání pes běhá jako o život, takže tady to o placebo efektu asi nebude.

Takže se jedná snad o svatý grál, či ni? Koneckonců, sype to prý i Váňa.

Text vyšel ve vágusí ročence 2014 na téma Dostihy a sázky.