Mrtvý klid nedělního odpoledne X

Někdy by se mohlo zdát, že se svět mění v jedno velké spáleniště, kterým kolem dokola pochodují zástupy idiotů vykřikující nesmyslná hesla. Někdy je taky dobré mít nad věcmi trochu nadhledu.

Vědci zjistili, že grónští žraloci se nejspíš mohou dožít i 400 let. Šedivé a pomalé paryby se převalují ve studené vodě severního Atlantiku a nějak si zapomněly všimnout, že se polovina Evropy vyvraždila v náboženských válkách, lidé dobyli Bastillu, Freud přišel na nehezké věci o své mámě, Hitler se vykašlal na uměleckou kariéru a lidi objevili dubstep a pokémony. A sotva vylíhlé žraločky asi moc netrápí fakt, že než vyrostou, nikdo z nás tu nebude. A pak se perspektiva začne posouvat od žraloků ještě někam dál.

Naše světadíly se postupně odtrhly od superkontinentu Pangea. A ten zase vznikl srážkou jiných, dávno ztracený zemských desek, a ty zase roztržením… Kusy světa se převalují jako dršťky v polívce a i kdybychom planetu pokryli městy, změnili ji k nepoznání a pak vše usmažili jadernými zbraněni, po pár desítkách milionů let po nás nezůstane vůbec nic. A nakonec bude svět pokrytý krajinami, které si nedokážeme představit. Lesy rostoucí ve věčné tmě a ohýbané hurikány, travnaté pláně pokryté stády obřích šneků. Michael Phelps získal osmadvacátou medaili a stal se nepřekonaným olympijským šampionem, ale vzhledem k obřím šnekům a znuděným skandinávským žralokům jeho úspěchy v bazénu nějak ztrácí na závažnosti.

O úspěších v bazénku ani nemluvě. Nedávno z něj ožralý český politik Škromach s trapnými zástěrkami vyzval k pogromům na Araby, zatímco teploty na jihu Iráku stoupají k 55 stupňům a lidé se začínají vařit zaživa. A až písek definitivně zvítězí nad vodou, perspektiva se ještě projasní. Matador alternativních kapel Martin Tvrdý nedávno doporučil, aby se lidi vykašlali na sledování politiky a kysnoucího světa. Je to obecně moudrá a léty ověřená rada. Dávno to ví i jistý polepšený flákač jménem Stephen Ellcock, který s úspěchem zaplňuje Facebook kuriozitami a výstřižky z archivních obrázkových publikací a dělá tak uživatelům modrého internetového pekla větší radost než všechny veselé narážky na aktuální politické panoptikum dohromady.

Když něco není dobře, je to zkrátka špatně, zpívá Bob Dylan. Lidi začínají zjišťovat, že v poslední době jsme ze správné cesty uhnuli opravdu mockrát. Ještě že sunoucí se světadíly a žraločí kmeti mají dost času vše napravit. Zas konec léta, zas je blízko k vínu, a čistý vítr zpívá o podzimu, píše Skácel. Na adrese Korunní 27 najdete už zrána veselou vinotéku, kde vám rádi dají všeho ochutnat a pohovoří s vámi o sportu i archivní literatuře. Je to lepší než žrát žraloky. Chutnají jako utěrka s olejem.