Svaté Naddřevo

NP: Trošku průser. Nějakým nedopatřením jsem se asi ocitl v zákaznickém centru Applu. Naštěstí je tu se mnou KZ, která přečetla několik knih o životě salónních intelektuálů, a tak se vyzná. Takže kam jsem se to sakra zase dostal?

KZ: To je berlínská internetová kavárna Sankt Oberholz. Koncentrace salónních intelektuálů je zde tak vysoká, že jsme se o tom dokonce učili na univerzitě. Jedna z profesorek prováděla v této kavárně vědecké pozorování. Já jsem vypozorovala asi tolik, že kdo nemá jabčácký compl, je outsider, a že nejdramatičtější interakce mezi návštěvníky probíhá při fightech o volné zásuvky. To ani salónní intelektuál nezná bratra. Naše pozorovnání ovšem zcela přehlušil fakt, že v tomto podniku na záchodech pouští kazety angličtiny pro samouky… O bio kávě, bio pokrmech a Bionádě ani nemluvě. Tyto nápoje jsou zde asi dvakrát dražší než obyčejně, aby se podnik s takovou spotřebou elektřiny vůbec uživil. Salónní intelektuál totiž málo konzumuje, ale zato hodně chatuje.

NP: Jaký nápoj teď mezi berlínským salónním intelektuálstvem letí nejvíc? V té nabídce jsem se až skoro ztratil…

KZ: Zde musíme nutně upustit od alkoholu! Salonní intelektuálové a intelektuálky nepijí! Německé pivo je příliš tradiční a dobré víno pouze importované. Nic ale nezkazíme tradiční trojkou německých limonád. Na prvním místě je Club Maté, jemně bublinkující ledový čaj ve vratných půllitrových lahvích, které pak SIčka nosí naplněné vodou místo PETek v kožených brašnách.

NP: To je zajímavé. Znamená to, že SI kromě dráhové cyklistiky holdují i jiným sportům, v tomto případě vzpírání? A není náhodou skleněná láhev atributem pravičáků, jak tvrdí náš pan prezident?

KZ: Nevím, co tvrdí pan K., ovšem zde platí, že plast je zlo a konzum. Proto je povolen pouze u šperků a ne u předmětů denní spotřeby.

NP: Dobrá. Co tedy zbylí dva členové nápojové svaté trojice?

KZ: Těsně v závěsu za Club Maté je Bionade prodávaná ve třetinkách s rozličnými příchutěmi (li-tschi, černý bez a další netřadiční přísady). Trojici uzavírá Fritz Cola (neplést si prosím s Fritzlem) původem z Hamburku, což je jediný colový nápoj, který smí SIčka pozřít. Aspoň tedy na veřejnosti.

NP: V souvislosti s Hamburkem mě napadá jedna otázka. Je-li oficiálním nápojem příznivců St. Pauli místní houba s názvem Kalte Muschi (srbsky hladna pička), znamená to, že Fritzla pijí fanoušci HSV?

KZ: Běž do háje. Víš, že jsem intelektuálka a fotbal mě nezajímá. Já znám jen Sankt Pauli, protože o něm zpívá Hugo Toxx a taky protože Sankt Pauli tady fandí každý, i když nemá rád fotbal.

NP: To je jasné. Týmu v hnědých dresech musí fandit každý, kdo je aspoň trochu links radikal und alternativ.

KZ: Jistě. To proto, že všechny barvy kromě hnědé si už rozebraly nadnárodní korporace.

NP: Díky za rozhovor. Jen bych se na závěr chtěl omluvit, že jej přepisuji na PC a nikoli na Applu. Nečeká mě za to exkomunikace z Berlína?

KZ: Pokud zachováš dress code a dorazíš zase v olckůlové mikině ze senior bazaru, bude to v cajku. Navíc máš skvělý icebreaker na salonní intelektuálky. “Jsem kluk z východní Evropy! Jak se pracuje na těch vašich jablečných strojích?”

4 Replies to “Svaté Naddřevo”

Comments are closed.