Nové Město nad Metují: To tehdy padal déšť

„Svijany, Primátor, Rampušák,“ vypočítává vrchní nabídku piv v novoměstské nádražce U Paragána. „Jo a dnes nevaříme, kuchař má volno,“ dodává, jako by se nechumelilo. Co si budeme povídat, po tom, co nás ve vlaku nestydatě otupovala vůně turisťáku a májky od kolegů z kupé, ty poslední věty bolely, jako kdyby nám někdo vrážel rybičku upatlanou od paštiky přímo do břicha.

Venku se rozpršelo, zahrádka plná, lokál prázdný – stejně jako můj pohled a žaludek. Usazujeme se tedy na zahrádku s tím, že nás kromě hutného nefiltrovaného Rampušáka, alespoň místní osazenstvo oblaží něčím vydatným. Během pár chvil se dozvídáme, že jsme místo do Novýho Města nad Metují měli radši jet do Běloruska, poněvač tam pivo stojí šest korun a tady dvacetšest, což ale rozhodně zlodějina neni. A taky, že je na prodej místní zámek, jestli nemáme náhodou zájem. Dvanáctistupňové pivo s lačným žaludkem netvoří moc dobrý tým, opravdu bychom měli něco sníst. Jenže v tomhle dešti… Místo telefonu na realiťáka si vyžádáme další pivo. Zkoušíme náchodského Primátora, třeba nás víc zasytí. Krýgl piva vydá za skývu chleba, že?

Pijeme Primátora, blábolíme o Bělorusku, Jávě, Novém Boru a dalších cestovatelských plánech a čelíme neodolatelné vůni čehosi uzeného, která se line odvedle. Po chvíli se od sousedů ozve, jestli bychom nechtěli ochutnat domácí špek. A hle, zázrak v tento sváteční den. S užaslým pohledem se na sebe podíváme a dychtivě přikyvujeme. Kolega od vedlejšího stolu už vybaluje z novin kus vyuzeného špeku a ukrajuje první plátky. Najednou přestává pršet a my odcházíme s chlebem obloženým tím nejlepším špekem, který jsem kdy jedla. O podobným zázraku se můžete dočíst v Bibli. Poušť, hlad, pak déšť, božská mana. O něčem podobným psal prý i Tadeáš Hájek z Hájku. Dokonce i Coelho o něčem podobným taky něco napsal. Bylo to v tom smyslu, že když něco doopravdy chcete, celý vesmír se spojí.

A tak se celý vesmír spojil, poušť se změnila v oázu a my pojedli boží uzený špek a prosti deště se vydali dál. Do Běloruska se nám nechce, tady je to hodně dobrý, i když máme pivo o dvacku dražší.

Bára, 6. 7. 2020