O prasatech a lidech aneb Vnitřnosti na kraji města

Někteří z nás jí maso. O jeho původu asi každodenně neuvažujeme, a když, tak nás to příliš netěší. Ale jsou tu i takoví, kteří si z přemítání nad efektivní exterminací pašíků udělali zaměstnání. Třeba takových 148 zaměstanců Dánského institutu pro výzkum masa.

Jo, čtete správně. Taková instituce opravdu existuje, a zřizuje ji Dánská rada slaniny a masa. Něco takového by asi nemohlo vzniknout jinde než v prohnilé otčině Larse von Triera. Institut byl založen v roce 1954, částečně za peníze z předválečných dodávek slaniny do Anglie a částečně z Marshallova plánu. Má roztomilé webové stránky, které ovšem nejsou pro citlivé povahy.

Dočtete se na nich mnoho užitečných informací o omračování, zabíjení, vykosťování, spařování, škubání a jiných více či méně bizarních procedurách, kterými uděláte z čuníka kotletu v netušeně krátkém čase. A kdyby vám snad selhávala představivost, můžete to všechno vidět na jejich webové TV. Řekl bych, že japonské porno s chobotnicemi působí vedle tohohle streamu jako Křemílek s Vochomůrkou.

Obzvláště mě zaujala automatická mašina na odchyt kuřat (Institut neuvádí, zda byla použita při natáčení Matrixu) a jiné z 93 patentovaných vynálezů šílených dánských výzkumníků. Není opomenuta ani korporátní zodpovědnost a etika – Dánští producenti masa jsou si vědomi toho, že věšení živých kuřat na háky je stresující a proto se zaměstanci na této lince pravidelně střídají…

Tenhle Mordor všech vegetariánů najdete v malebném Roskilde, které je také domovem nejstaršího Dánského blázince – nejsem si jistý, jestli je to náhoda, záměr, anebo důsledek.

Ostatně, některé úderné slogany z webu mluví za vše (pro větší efekt v původním znění):
– Jutland and Sealand, men and women – their preferences for pork are not the same.
– This new sterilizer keeps the knives sharp and clean.
– Don’t save water in the dehairer – it will compromise the hygiene.
– Six focus areas will do, when the slaughter companies want to reduce odour leakage.
– It is more effective to use steam suction than knives when removing impurities from carcasses.

A především: DMRI is developing a robot for removing heart, lungs, tongue and oesophagus plus loosening the jowls on 400 carcasses per hour…


P.S: Kdyby se snad někomu udělalo špatně, může si vylepšit náladu jedním z hitů Tommyho Seebacha, chlouby dánského popu a skorovítěze eurosongu 1979…Chaos vládne!

One Reply to “O prasatech a lidech aneb Vnitřnosti na kraji města”

Comments are closed.