Final battle: Zdeněk Pohlreich vs. hustá smetana

Etiketa říká NE! Avšak Zdeněk Pohlreich říká ANO! Říká své ano husté zakysané smetaně značky Joplé. Smetana a Zdeněk. Zdeněk a Smetana. Což je mimochodem jméno pána, co namaloval Rákosníčka.

Nebyli jsme si jisti, zda lákavě modrý kelímek v chladicím boxu ukrývá Zdeňka Pohlreicha nebo Smetanu. Proto jsme se jej rozhodli podrobit kvantitativnímu výzkumu, aby ty hodiny metodologie na žurnalistice k něčemu byly.

Definice pojmů

Pohlreich, Zdeněk (* 10. dubna 1957) = výrazná osobnost českého kulinářského šoubyznysu

Recept = návodně popisný postup kulinářského procesu

Smetana = mléčný výrobek z nejtučnější části mléka, která se usazuje na jeho povrchu, obvykle sladná nebo kysaná; smetana ke šlehání viz též šlehačka

SMETANA (Self-Modifying, Extremely Tiny Automaton Application) = ezoterický programovací jazyk

Smetana, Bedřich (2. března 1824 Litomyšl – 12. května 1884 Praha) = významný český hudební skladatel období romantismu, autor cyklu symfonických básní Má vlast a oper Libuše a Prodaná nevěsta.

Smetana, Zdeněk (*26. července 1925, Praha) = český animátor, scenárista a výtvarník, autor večerníčků Pohádky z mechu a kapradí (Křemílek a Vochomůrka), Rákosníček, Štaflík a Špagetka, Malá čarodějnice, Radovanovy radovánky.

Relevantnost proměnných

Srovnáváme dvě proměnné, tedy četnost výskytu lexika „smetana“ a četnost výskytu lexika „Zdeněk Pohlreich“. Začátkem je nutno podotknout, že do našeho výzkumu nezahrnujeme plastový kelímek, neboť není customizovaný pro tuto reklamní kampaň, Zdeňka zcela ignoruje, a tudíž je pro náš výzkum irelevantní.

Analýza měřitelnosti

Postupme tedy dále k samotné metodice výzkumu, která je, jak se brzy ukáže, mnohovrstevnatá. Klasické alobalové víčko je překryto sešitkem plným receptů, jemuž dominuje Zdeněk se svým nejapným výrazem. Člověk doufá, že po sloupnutí sešitku se to zlepší, ale chyba lávky! Zdeněk okupuje i víčko s customizovaným designem. Zdeňkovo jméno doplněné podobiznou zde najdeme pouze jednou, avšak výraz zakysaná smetana se zde vyskytuje i ve slovenské mutaci, tedy „kyslá smotana“. K tomuto označení má náš výzkumný tým velké výhrady, neboť jde pouze o redundantní označení totožné skutečnosti.

Proto považujeme v této části bilanci za vyrovnanou: Zdeněk 1, smetana 1. Dále by nás ovšem zajímalo, jak se slovensky řekne Zdeněk Pohlreich a proč to v Joplé nevědí a neuvádějí to na obale! Což je ale předmět odlišného výzkumu, na který aktuálně sháníme grant (nejlépe z EU či Polska).

Když zhodnotíme přiložený papírový sešitek naditý recepty na bylinkovou grilovací omáčku, Zdeňkovu kulajdu, protože Zdeněk má koule, a ovocný koláč BEZ VÁŽENÍ, vážení, najdeme v něm slovo smetana celkem 16krát. Mohlo by se zdát, že zde(něk) Pohlreich prohrává na celé čáře – na první pohled zde jeho jméno najdeme jen osmkrát. Jenže nesmíme zapomenout, že jej má vyšito i na prsou svého rondonu. Takže velmi čestná prohra v poměru 12:16, a to se Zdeněk ani nemusel zbaběle připsat mezi ingredience své kulajdy.

Dekompozice námětu

Finální skóre je tedy 13:17, což je obdivuhodné, protože obě čísla jsou prvočísla. Navíc Zdeňkovi musíme přičíst ještě jeden bod za to, že Pohlreich je prostě jednička. Ovšem při bližším zkoumání syntaktických vztahů a lexikálního obsahu narazíme na fatální chybu v základním paradigmatu. A sice, že se v receptech mluví o smetaně, nicméně zde zcela chybí věta „Zdeněk vykydne smetanu“. Ta je však v každém ze tří receptů implicitně obsažena, neboť jde o proces nezbytný k úspěšnému provedení všech kulinářských postupů. Jak jinak by Zdeněk tyto recepty mohl zaštítit svým jménem?

Závěr

Proto nezbývá než Zdeňkovi za každý recept přičíst jeden bod, tedy v součtu body tři. Tím se v našem kvantitativním výzkumu dostáváme do ošemetné situace, tedy k remíze. Zdeněk 17, smetana 17. Stále tedy na první pohled nevíme, zda kelímek obsahuje skutečně bílou lahůdku či rozšmelcovaného TV kuchaře. Nezbývá než počkat na další grant. Poté se odhodláme sloupnout alobalového Zdeňka a pokrm okusíme.

14 Replies to “Final battle: Zdeněk Pohlreich vs. hustá smetana”

  1. Tak nevim, esli tenhle clanek znamena, ze se spolu vazne nudite, kdyz travite spolecny cas takovymi vecmi nebo esli vam to dlouholete studium uz leze na mozek… Kazdopadne byste se nad tim meli zamyslet.

  2. Hele pokud zapocitavane Zdenka z nevyslovene vety: „Zdeněk vykydne smetanu“, nemeli byste zapocitat i smetanu?

  3. eh, opomnela jsem se predtim odhlasit z adminu… toz aby nedoslo k mylce…

  4. Pche! Radši jdi studovat, (prosím naši feministickou sekci, aby na toto místo doplnila ženskou variantu slova nedouk)!

  5. Tak aby bylo jasno: samička od nedouka je nedovzdělnice.

    A má-li tu někdo pochybnosti o našem vztahu, tak ať zví, že náš vztah je velice uspokojivý, neboť probíhá ve vysokých intelektuálních rovinách. Večery trávíme tak, že na sebe vzájemně vysíláme mozkové vlny.

  6. Jo a ještě k té metodice. Možná jsme to nezdůraznili dost jasně. V receptech chybí věta „Zdeněk vykydne smetanu“, leč o kydání smetany se v nich mluví. Ale kdo je nevyjádřeným podmětem v těchto větách, v nichž stojí smetana jako předmět? Pochopitelně Zdeněk.

    Co se našeho vztahu týče, nechápu, o co komu jde. Zdeněk Pohlreich je přeci sám o sobě dostatečně falickým symbolem na to, aby se mohl stát námětem večerní erotické konverzace.

  7. Pche! Mě všechno potřebný učí sám život a ulice, ty neduživý pseudointelektuální pisálku!!!

  8. připomíná mi to tu slavnou scénku Spejbla a Hurvínka o tom jak vedl Vojta ze mlýna vedl krávu na trh a cestou potkal chrousta … Vojta chroustal podmět u splavu a přísudek tam chroustal krávu

  9. Hehe, to se tu rozproudil krásný flame! Stranou KZ+NP vs. Bebe bych jen poznamenal, že je pořád lepší se nudit ve dvou doma, než sama v práci. A to obzvláště když se jedná o kydání husté smetany! Tak jim to přej…

  10. vjedec – to je mi ale lito, ze se v praci sam nudis… my se tu v ustavu tedy rozhodne nenudime a radsi nechtej vedet, co tu kydame, hehe!
    Prave hledame vedouciho oddeleni vystav, prihlas se a uvidis, ak si tu uzivame, cha!

Comments are closed.