Středočeská drážní expedice, na jejímž konci čeká kotě zvané Tácek

Nádražní restaurace dokáží být silně návykovým fenoménem, trochu si tak představuji úzus heroinu. Proto jsme se svrbění našich drážních duší a absťák rozhodli zahnat organizovaným letním výletem, v rámci kterého jsme se nádražek měli nejlépe přesytit.

Ač politický filosof Marek klasicky dorazil o několik hodin později a nechal nebohého hudebníka Josefa čekat u brakové literatury v lokále U Jindřišské věže, dovoluji si stejně tvrdit, že jsme vyrazili v skvostné slunečné ráno. Za zhruba dvě kila jsme zakoupili celodenní drážní lístek umožňující nám zbrázdit Středočeský kraj a vydali se vstříc nádražkám a finálnímu cíli, to jest bájnému vrchu Krkavka u Třemošnice (kterého jsme nikdy nedosáhli).

Itinerář byl sestaven všelijak, mapa nádražek je přeci jen pouze orientační záležitost a sáhodlouhé seznamy ČD již dávno neplatí. I tak jsme hned na první zastávce v Úvalech u Prahy měli štěstí. Pravda, poměrně malá bouda si zaslouží spíše označení přinádražní a navíc vskutočnosti jde o vcelku klasickou čínu. která měla to štěstí, že se ocitla na nádraží. Díky čemuž i získala klasickou nádražkovitou klientelu holdující spíše nápojovému lístku než delikatesám asijské kuchyně. Pivní výběr byl obstojný, točený Kozel chutný a ceny lákavé. Tudíž jsme neváhali a prolili pár škopků. Hladný Marek se sice, k obecnému podivu i veselí štamgastů neuvyklých takovým objednávkám, dožadoval inzerovaných pokrmů (visualizovaných nad barem v neskutečně sytých barvách), ale obsluha mu na každý dotaz odvětila, že dnes bohužel danou krmi nemají. Zajímavostí budiž, že pivo do vlaku jsme obdrželi v polovičním půlitrovém kelímku, který připomínal spíše bábovičku a který vyvolal dlouhé pochyby, zdali jsme nedostali jen mrzké malé pivo.

Další zastávka v Českém Brodě žel zklamala a místo nádražky jsme nalezli jen nepostačující secondhand. Blízké zařízení nápaditě pojmenované Herna-Bar-Nonstop ovšem splnilo nároky na autenticitu, přilákalo girlandami umělých květin v oknech a bylo nám dopřáno poznat místního genia loci, který se v poledne projevoval i zuřivou ovíněnou debatou místních štramáků u nesmrtelného AZ-Kvízu. Nutno podotknout, že díky jejich vědomostem a pohotovým odpovědím soutěž vyloženě transcendovala. Duchovno zajištoval i tajemný objekt na způsob oltáře, který se nacházel vedle výčepu. Sám Mistr českobrodského oltáře (nepleť s Mistrem vyšebrodským z diktátu) dost možná seděl u vedlejšího stolu, neboť na „oltář“ dojatě celou dobu hleděl.

Třetí dostaveníčko jsme měli v Poříčanech. Ano, přesně v té poříčanské nádražce, o které jste se mohli dočíst v nedávném speciálu sobotního Práva. Z mladé slečny na obsluze se vyklubala majitelka, jejíž otec vlastní čakovickou nádražku v Praze. Pochopitelně mi vzápětí hlavou probleskl nápad, kterak se přiženit do tohoto rodinného klanu a vybudovat mocné nádražkové impérium. Tyto bláhové fantazie podpořilo pár slušných postřižinských piv a solidní oběd. Nádražka působila vcelku nově, ba dokonce čistě a k povzdechu Marka, příznivce francouzského stylu stolování s cigaretou, málo zakouřeně. A to měli i uzpůsobené, vysoké stropy! Josef se mezitím podobou našel v štamgastovi na druhém konci lokálu, dvojníkovi o několik desítek let starším – hotový obraz Doriana G. Cílevědomé předsevzetí přiženit se a vybudovat drážní reich těch nejkrásnějších zájezdních hostinců jsem si však odnášel dále.

Dále znamenalo, že nás vlak vyplivnul v Pečkách. Ne, nádražka jako taková to nebyla, ale na peróně azyl nabízel dřevník s lehkým, na uzeniny specializovaným občerstvením a tuším, že pouze lahváči. Braníkem jsme nicméně samozřejmě nic nezkazili. Dovnitř se nelezlo, konzumace se obstarávala na venkovní zahrádce obrostlé popínavou zelení, čehož vzhledem k příznivému počasí využívali místní muži ze stavby a pár dalších zbloudilců. Zábava s nimi však nebyla nijak obohacující – nad kartami po sobě spíš vrhaly zarputilé a otrávené pohledy, nikdo bodře nevyprávěl veselé historky, tudíž jsme se rozhodli pro finální fázi přesunu do cílové Třemošnice. Párek v rohlíku na cestu nám to vynahradil – mohl se skoro rovnat tomu vyhlášenému ze stánku na třetím nástupišti pražského Smícháče.

Večerním příjezdem do Třemošnice již počala etapa, jejíž průběh byl až přespříliš výživný, poněkud zmatený a skoupý na nádražní restaurace. Pro úplnost zmíním aspoň několik význačnějších vzpomínek – jako třeba setkání se starostou tohoto sídla (sídla bez nádražky), ztrátu kamaráda a jeho nalezení ve vesnici o nějakých deset kilometrů dál, putování tmou odnikud nikam, návštěvu vesnické diskotéky a nakonec i spánek v betonové čekárně kdesi ve Žlebech. Jen díky tomu nás však ve spánku navštívilo kotě, které vytušilo příležitost vycestovat do Prahy, pročež se přilepilo na rozespalého a dezorientovaného Marka. Ranním vlakem jsme se dopravili až na Masarykovo nádraží, kde nás nenapadl lepší způsob rehabilitace, než za vším udělat tečku v nádražní nalévárně s trapným vchodem z tramvajové zastávky a ne od vlaků. Jindy ledová obsluha při pohledu na kotě roztála a o pár minut později jsme již všichni obdrželi snídani. Včetně zvířecího společníka, který byl ve zdejší nádražce slavnostně pokřtěn na Tácka, a to o desáté hodině ranní. Expedice byla tak jako tak úspěšná, ačkoli se posléze ukázalo, že ten Tácek je ta Tácek.

One Reply to “Středočeská drážní expedice, na jejímž konci čeká kotě zvané Tácek”

  1. Krásné počtení jen co je pravda. Jen bych poprosil opravit jméno bájného vrchu na Krkaňka. Pokud tedy Krkavka nemá být umělecký pseudonym.

    PS: Ta čekárna ve Žlebech byla vlaková nebo autobusová?

Comments are closed.