Spirit v duši váguse

Také jste si mysleli, že litrová láhev jamajského rumu nebo irské whisky v ceně osmi Eur je ten nejlepší suvenýr z dovolené v bezcelní zóně? S podobnou představou jsem vstupoval do samoobsluhy v Italském Livignu. Stačilo se ovšem v obchodě chvíli rozhlížet a mezi vyrovnanými láhvemi Bacardi, Tullamorek, Amundsenů a podobných nápojů pro snoby (Tuzemák jsem nenašel) nešlo přehlédnout řádku láhví v ceně dvou Eur. A nebyla to balená voda, Okena ani technický líh, ale láhve s konzumním alkoholem! A kdo si Euro připlatí, může mít dokonce líh cereální! Příznivci racionální výživy jistě ocení.

Namodralé písmo na decentně vyvedené etiketě zřejmě naznačuje, že druhý den po konzumaci budete asi pěkně blue, číslovka 96, že vás to prožene, jako když natankujete super, a obrázek s hořlavinou, že vám to bude pořádně pálit!

Možná si teď říkáte, že je to všechno pěkná blbost, že pít se líh stejně nedá. Abychom vás přesvědčili o opaku a ukázali, že líh si v domácnostech notorických i latentních alkoholiků najde své místo, vyhlašujeme soutěž Puro Alcool Contest o nejlepší koktejl namíchaný z prvotřídního cereálního lihu. Vaše recepty pište do komentářů. Až se sejde porota, recepty vyzkoušíme a ohodnotíme v rámci speciální degustační párty, na kterou jste se svými recepty zváni!

13 Replies to “Spirit v duši váguse”

  1. Já si pořád myslím, že když je na tom ta značka hořlaviny, tak by se to nemělo pít. Nicméně jsem ochotná aplikovat si to na pleť. Při nejhroším popáleninu zaplácnu Wunderschmalzem…

  2. Slezská vařonka: 20 kostek cukru navlhčíme rychle studenou vodou, dáme je do čistého hrnce a upražíme je do žluta. Potom nalejeme na cukr 3/4 litru povařené vody, přidáme 6 cm skořice, citronovou kůru i šťávu (1/4 citronu), 3až5 hřebíčků a dobře vše povaříme. Vařící tekutinu dobře přikrytou odstavíme z plotny, načež do ní opatrně nalejeme 1/4 l lihu, přidáme 2 lžíce dobrého medu, zamícháme , a dokud je vařonka horká nalijeme ji do sklenic a podáváme.
    Slezská vařonka (hlavně ve Slezsku) podává se hlavně v zimě pro zahřátí. Jest velmi chutná, u nás méně známá. Tolik M. Janků-Sandtnerová. Já jen doplním, že ty sklenice je potřeba vymazat máslem, pochopitelně…

  3. Matouši, jseš trhlej, to nemůžeš zahřívat!!! Hergot, to nikdo nevydíte tu hořlavinu na obalu? Já nevím, jak vy, ale myslím, že od hořlaviny není k výbušnině tak daleko…

  4. Doporučil bych nepříliš známý francouzský koktejl “C’est realism” (čti “serealízm”): 4 cl lihu, 8 (4) cl jablečné šťávy, lžíce tekutého medu, velký plátek čerstvé broskve.

    Jablečné šťávy přidejte dle chuti v rozmezí 8 až 4 cl. Míchejte z vychlazených ingrediencí (krom medu) a přidejte štědře ledu. Med nechte usadit ve spodku sklenky a podávejte výhradně s brčkem.

  5. ja bych s dovolenim zkusil, jakou na litr toho jiste horlaveho lihu vyvinu rychlost svým vzduchem chlazenym dvouvalcovym formulem Trabantem 601 de-luxe. Wunderschmalz ja! gut! Niki Lauda hat es viel gebraucht!

  6. Spirit v zaludku Vaguse: nalit po vzoru okeny na kostku cukru a pozit. Doporucuji cennou substanci davkovat obradne kapatkem.

  7. Velký mogul:

    0.5cl lihu, 1dl mléka, 1ks žloutku, 1ks bílku, 1 lžíce cukru, špetka soli

    (1) Do nádoby elektrického mixéru vložíme žloutek, cukr, sůl, víno a mléko. (2) Zhruba 40 vteřin mixujeme. (3) Pak nápoj nalijeme do porcelánového hrnku a zlehka vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků. (4) Mogul podáváme v baňaté sklenici.

  8. A-con-A
    (alcohol con agua)

    Lih naredime s vodou dle chuti v PET lahvi.

    Doporucuje se voda z reky. Pro jemnejsi chut muzeme rozzvykat par listku koky.

Comments are closed.