Zpívejte, dítky, koledy (1. část)

Co posloucháme o Vánocích za koledy? Oslovili jsme naše přátele a příbuzné, aby nám prozradili svůj nejoblíbenější nebo nejbizarnější český cover zahraniční písně.

 

Michal Milko (Bolehlav)

Lucie Bílá: Smells Like Teen Spirit

Jestliže bylo Smells Like Teen Spirit hymnou devadesátých let a výpovědí jedné generace, nechci ani přemýšlet, co chce světu sdělit Lucie Bílá, když zpívá „bílá káva s chutí pýru, to se stává v moři sýrů“. Nepříjemné otázky vzbuzuje také skutečnost, že znuděné roztleskávačky s anarchistickými symboly nahradili oplzlí exhibicionisté z diskotéky. Ještě, že už je Kurt mrtvej, jinak by se musel zabít.

 

Klárka (čekatelka na základní nepodmíněný příjem)

Waldemar Matuška: Les Champs Élyseés
text Zdeněk Borovec, původně Joe Dassin a úplně původně Jason Crest: Waterloo Road

Je to takový rohlík plněný nutelou, který se vydává za croissant. Text svou úrovní francouzštiny dává pocit prostému, francouzsky nemluvícímu lidu (včetně mě), že jsme se se základy tohoto jazyka prostě narodili. Navíc konečně někdo nahlas řekl to, co mě při pohledu na Waldu vždy napadá – pohladit mu to jeho huňaté obočí. Nakonec však karma Waldu dohnala a za konfiskaci zahraničních melodií mu po emigraci zkonfiskovali byt. Boží mlýny pop music melou.

 

Aleš Matějka (Klubovna)

Petra Janů a Jiří Korn: Trh ve Scarborough

Předělávku, která si našla zvláštní místo v mém srdci, má na svědomí Petra Janů a Jiří Korn. Původně se jedná o tradiční anglickou baladu, kterou v průběhu let do svého repertoáru zařadily na dvě desítky hudebníků z celého světa, určitě ji znáte v podání Simona a Garfunkela. Česká verze je specificky bizarní nikoliv textem, ale zejména videoklipem, který vznikl očividně zcela spontánně a odehrává se kdesi v německé garáži. Ústřední duo Janů a Korn procítěně zpívá o šalvěji, zázvoru, muškátu a kmínu, zatímco stihnou opravit mercedes patřící Karlu Gottovi. Čí chorá mysl má tento klip na svědomí, bohužel netuším.

 

Tscherw (Bouchací Šrouby)

Drobný za bůra: McDonald
původně Opus: Live is Life (a jo, fakt se to píše takhle)

Není to sice úplně kompletní cover, ale pro mě vítěz na celé čáře. Jednak hloubkou textů předčila tato verze originál, což se často nestává, druhak musím přičíst body za rafinovanou práci s product placementem. A (abych byl konzistentní) za třetí prostě jakože cože.

 

Petr Karlíček aka kpt. Exner (TO Fetišáci)

Téměř celým rokem 2019 mě provázela skvělá předělávka Madonina hitu Hung Up (2005) nazpívaná talentovanou dívkou Bipibi z brněnské stáje Petera Hudlíka, zde nazvaná Chcu solit (2009).

Minulý týden jsem však při přípravě cukrárenské diskotéky objevil záznam koncertu manželského dua Pavel Liška a Bobina Ulrychová. Pochází z nějakého obskurního mírového koncertu v Aténách (1985). Bobina i Pavel jsou růžolící (spáleni jižním sluncem) a ostřelují řecké publikum podivuhodně zemitou verzí hitu Mamma Maria od skupiny Ricchi e Poveri. Pavel, Bobina, děti, havajská košile a teplákovky doprovodného tělesa… To je naprosto výborný. Nemám slov!