Bhuvanéšvar: Snídaně v trávě

Pokud cestou do Bhuvanéšvaru usnete ve vlaku, nebojte se. Hlavní město státu Uríša přejedete jen těžko. Na nádraží vás bezpečně probudí ženský hlas ve staničním rozhlase, který zpívá tak vysokým tónem a tak prapodivnou intonací, že ihned vyskočíte z lehátka a budete chtít vytrhat dráty od repráků. Ale ani to by příliš nepomohlo. Na mimořádná hlášení se k playbackové hlasatelce přidává i živý mužský kolega a zpívá úplně stejně. Těžko říct, jestli takhle mluví v urijštině všichni, ale poslouchat se to nedá.

Nádraží v Bhuvanéšvaru vůbec skýtá řadu pozoruhodných detailů: výstražné nápisy nabádající k ostražitosti před teroristy, nakšality a antisociály, reklamu železniční cestovní kanceláře na výlet do Dubaje, jakož i policejní stanici s vývěskou pohřešovaných osob i hledaných zločinců. Oblíbená lowcost restaurace Džan Áhár se tentokrát ukrývá až v prvním patře a mohlo by se tedy zdát, že nádražka podléhá nejvyššímu stupni utajení. Zdání však klame. Pokud se pocestný rozhlédne pozorně, všimne si, že k nádražce ho dovede propracovaný navigační systém. A když jej sleduje skutečně bedlivě, zjistí, že se do osvěžovny dostane nejen z perónu, ale i kolem úschovny zavazadel přes ochoz nad vstupní halou a předsíň nádražní noclehárny.

Kamufláž je vůbec pro jídelnu vcelku typická. Stoly zdobí vikslajvantové ubrusy, na nichž se skví sada ovocných zátiší s piknikovými koši, a moje vegetariánské menu za 35 rupií na pozadí této snídaně v trávě skoro nelze postřehnout. Rýže, dva druhy bramborové šlichty, dál a áčár sice žádná hitparáda nejsou, ale jíst se to dá. Piknikové koše na ubrusech nabízejí podstatně širší škálu pokrmů než samotná nádražka. Na hindsky, urijsky a anglicky psaném menu napočítám všehovšudy 18 položek, přičemž vadá a čaj došly a chleba bude až k obědu. Na druhou stranu je nutno ocenit zdejší umývací koutek, v němž najdeme i mýdlo, což nebývá na indických nádražích až tak obvyklý jev. A jelikož při mém odchodu nakráčí do nádražky také skupina studentek, podnik se zřejmě mezi cestujícími těší značné oblibě…

Jak se na nádraží v Bhuvanéšvaru vyhnout revizorům? A jak dopadá na místní nádražky neúroda cibule? Dočtete se v nové knize o indických nádražkách Smaženky a machři.