Iláhábád: Stoka spirituálních splašek

„Podívejte, to je Jamuna!“ radují se spolucestující a hází do řeky drobné mince. Po pravdě řečeno, nejdřív si myslím, že tam hází bordel z kapes. Nebylo by to nic překvapivého. Posvátná řeka je dnes zřejmě nejznečištěnějším indickým vodním tokem. Obyvatelé Dillí si z ní udělali prakticky stoku, jež se v Iláhábádu vlévá do Gangy. A ta na tom není o moc líp.

Ještě někdy před 100 lety se o vodách Jamuny říkalo, že jsou blankytně modré. To platí i dnes, ale jen pro prvních 400 kilometrů od pramene. Pak doteče do Dillí a to je konec. Dvacetimilionová aglomerace vychrstne do jejího koryta bez jakéhokoli ošetření skoro všechnu odpadní vodu a řeka pak nějakou dobu svým vzhledem i konzistencí připomíná spíš asfalt. Nejenže ještě několik kilometrů za městem neuvidíte žádné ryby. Říká se dokonce, že i z bakterií přežijí v některých úsecích jen ty nejodolnější kmeny.

Bakteriální kontaminace ani vysoký obsah jedovatých látek však nic nemění na tom, že Ganga a Jamuna jsou pořád považovány za nejposvátnější indické řeky, v nichž by se každý správný hinduista měl aspoň jednou v životě vykoupat. Ironií je, že tohle silné přesvědčení o posvátnosti severoindických toků asi mělo původně racionální základ. Voda z Gangy, pokud je tedy čistá, má unikátní antibakteriální vlastnosti a samočistící schopnosti. Některé studie dokonce ukázaly, že zadržuje víc kyslíku než jiné srovnatelné vodní toky. Odtud asi pramení názor, že řeka oplývá nadpřirozenými schopnostmi a dokáže smýt z lidského těla i duše všechny hříchy a nečistoty. Vodu z Gangy jako univerzální lék na všechny zdravotní potíže si ostatně navzájem doporučovali i britští vojáci a úředníci ještě v předminulém století. Jenže dnešní kontaminace koliformními bakteriemi už je tak vysoká, že si s nimi řeka sama neporadí.

Existuje nějaká možnost, jak by se Ganga a Jamuna daly vyčistit? Vadí to ale vůbec někomu? Když se Iláhábád předloni přejmenoval na Prajágrádž, přejmenuje se i místní nádraží? A co nádražka, dokázal jsem ji tentokrát najít? Čtěte v nové knize Smaženky a machři!