V Londýně na vakzále

Legenda praví, že slovo vokzal, které v ruštině označuje vlakové nádraží, vzniklo poté, co Rusové přijeli na londýnské nádraží Vauxhall. Když jsme tam přijeli my, zarazila nás především absence nádražní osvěžovny.

Teorií, proč se v Rusku říká velkým nádražím zrovna vokzal, je více. Tradiční vysvětlení tvrdí, že když ve 40. letech přijela delegace ruských inženýrů do Londýna na Vauxhall, železniční projektanti si mysleli, že se tak prostě jmenují všechna nádraží (podobně máme v češtině slovo notes, které vzešlo z francouzského sešitu na poznámky). Omyl pak prý ještě posvětil car Mikuláš I., když na oficiální návštěvě v roce 1844 navštívil Vauxhall rovněž.

Zní to sice hezky a zavdává nám to příležitost uchcechtnout se nad hloupostí tehdejší ruské elity, jenže to má háček: slovo вокзал bylo v ruštině známé už koncem 18. století a původně označovalo zábavní park, a to podle londýnských Vauxhall Pleasure Gardens. Druhá teorie proto hledá splynutí vokzalu s nádražím ještě o několik let zpátky. První ruská železniční trať postavená v roce 1837 totiž vedla z Petrohradu do Pavlovského paláce, známého svými rozlehlými zahradami. A když byl o rok později vedle nádraží postaven i koncertní a taneční sál, začalo se stanici říkat prostě vokzal, až se to vžilo po celém Rusku.

Zajímavé je, že nádraží v londýnském Vauxhallu bylo postaveno až v roce 1848 – tedy o deset let později, než byl tento termín poprvé použit v Rusku. Ještě zajímavější je, že Vauxhall Pleasure Gardens byly v roce 1841 po bankrotu majitelů prodány v dražbě a v roce 1859 zastavěny; dnes tady najdete povyražení tak akorát v gay klubech. A co je úplně nejlepší: tahle anglicko-ruská lingvistická Mekka postrádá svou vlastní nádražku. Místo ní zde najdeme pouze stánek s kávou a stánek s ovocem, který je vkusně vyzdoben fotkami ulovených kaprů. Bohužel, než jsme stihli vyfotit šupináče v detailu, majitel stánku nás odehnal. To bude asi ta příslovečná britská nepřístupnost…

P. S. Škoda, že v době naší návštěvy se nad Vauxhallem rozléhala pověstná londýnská mlha. To by pak byly panoramata