Větrníky!

Větrníky!
Jste světlem našich očí, manou našich chuťových pohárků, cukrovou polevou našich šedivých životů, krémem promazávajícím momenty štěstí a sytosti!

Větrníky!
Králové zákusků, ozdoby cukráren, potěchy všech maminek, babiček i tetiček!

Větrníky!
Věrní soudruzi oddaně provázející životem harcovníky nádražních putyk i hrdiny kreslených večerníčků!

Větrníky!
Kalibrační nástrojové pro kvalitu cukráren! S potěšením Vám oznamujeme, že jsme si dovolili založit Vaši vlastní rubriku.

Gastronomičtí pisálci už dnes recenzují ledacos od školních menz až po smažené sýry. Cukrárnám se však pohříchu vyhýbají, jakoby si z hodin biologie nepamatovali poučku o tom, že tuky hoří v ohni cukrů. Nebude proto na škodu, když podrobíme důkladnému rozboru i největší a nejvýraznější z českých zákusků. Zoceleni výzkumem kysané smetany, vypracovali jsme k tomuto účelu důkladnou metodologii, se kterou se můžete seznámit níže. Cenu větrníku v hodnocení nezohledňujeme, neboť to není žádný ukazatel kvality a ostatně to není běžná praktika ani u ostatních gastrokritiků. Celkem je tedy v našem testu možno získat sto bodů podle následujících kritérií:

5 bodů: velikost. Tady je to jednoduché. Čím větší průměr a tloušťka, tím více bodů. První věc, která na větrníku v chladicím pultu upoutá. Pokud svou velikostí jasně převyšuje veškerý zbylý inventář cukrárny včetně obsluhy, má napůl vyhráno. Neříkejte, že se rozhodnete pro větrník, když je jen stejně velký jako věneček.

5 bodů: vzhled. Druhý důležitý komponent pro vytvoření prvního dojmu. Zákusek s daktyloskopickými otisky ve fondánu má mnohem horší startovní pozici. Ta by však neměla mít fatální vliv na pořadí v cíli, a proto jsme oběma výše zmíněným kategoriím nechali v součtu pouze deset bodů.

20 bodů: čerstvost. Ano, první dvě kategorie jsou jenom taková marketingová hra. Do skutečného života vykračujeme teprve nyní. Chápeme, že hra na honičku se salmonelou a jinými spoluhráči může být pro některé velmi zábavná, my jsme se však rozhodli nediskriminovat ani hygienické pedanty.

20 bodů: poleva. Kategorie, již by zdánlivě mohla zastoupit i kategorie vzhledu. Avšak jen zdánlivě. Vyrobit kvalitní fondán je velký kumšt a především zábava na dlouhé zimní večery. Proto si také zaslouží svou vlastní kategorii. Větrník ostatně nemusí být jen karamelový, ale i čokoládový, či posypaný cukrem a mandlemi. To vše se dá udělat skvěle, ale i mizerně. Proto tolik bodů.

10 bodů: korpus. Jako sušenka na ruské zmrzlině: zdánlivě (nebo doslova?) okrajová věc, která však umí gastronomický požitek celkem slušně zmrvit. Nesmí být oschlý ani rozmočený a musí ho být tak akorát, aby vás cukrovinka nezadusila, ani vám úplně neslepila tlamu. Jeho kvality se ukážou zejména ve chvíli, kdy máte větrník krájet desertní vidličkou.

40 bodů: náplň. Až teprve nyní se dostáváme ke skutečnému jádru lahůdkářského pudla. Podobně jako poleva, i náplň větrníku může být lecjaká. Pudinková, žloutková, šlehačková, karamelová, kakaová, či jejich vzájemné kombinace. Žádný univerzální recept neexistuje a teprve v tuto chvíli se může naplno projevit cukrářský um nebo fušeřina.

A jak se projeví? Na to si počkejte do příštího týdne, kdy se pustíme do první recenze.

9 Replies to “Větrníky!”

  1. Doufám že už brzy dojde na recenze, v Praze jsem nenarazila na dobrý větrník ani nepamatuju…

  2. zajímalo by mě, kolik by dostal vyhlášenej větrník ve Varnsdorfu v kavárně U Dlaska, kterej chutná i těm, co nemaj větrníky rádi:) to bych si pak tuze ráda početla! nádražku už sice nemáme, zato bude brzy dostavěná zastávka u pivovaru Kocour, ale to už je zas z druhýho konce… obvykle bývá první nádraží a k tomu nádražka, tady je nejdřív hospoda a k ní nádraží:)

Comments are closed.