Salonní intelektuálové

Poznáte je snadno. Srocují se na nejrůznějších kulturních akcích a festivalech a jejich nájezd odhalíte již podle markantního nárůstu poptávky po jasmínovém čaji.

Pánové obvykle nosí fidelovku a sáčko a ti nejnebezpečnější pod ním ještě skrývají pruhované tričko. Dámská verze bývá zpravidla oděna v nějakou neotřelou halenku, nejlépe etno, a bývá okorálkovaná tak, že při jakémkoli pohybu zachrastí na celý sál. Zpravidla to ještě okořeňují něčím „ulítlým“, popřípadě „retro“ nebo „fakt jako dada.“ Třeba tričkem, na němž jsou vykradené a z kontextu vytržené citáty Nietzscheho, Joyce nebo Musila (velmi módní jsou dnes rovněž Bernhard či Céline). Většinu dne stráví v nějaké temné noře a přemisťují se tiše a nenápadně, zároveň ale dostatečně idiotsky, aby dávali jasně na odiv, že oni se pohybují v jiných myšlenkových sférách. Projevují se až při nejrůznějších besedách a diskusích, kdy mžourajíce přes nedioptrická skla svých hranatých brýlí trousí slova a spojení pečlivě našprtaná v hodinách společenských věd na gymnáziu. Jaká že? Co třeba „kontemplativní“, „viděno prizmatem“ „iminentní antagonismus“, nebo „sto gramů salámu“ při nákupu v masně. Tak na vás, mládeži, je už i se sukovicí pozdě. Asi by si ji spíš zasloužil váš buržoazní papá, který vám na tento festival neprozřetelně zakoupil lístek.

PS: Pokud do každého hučíte, jak se chováte moderně ekologicky, pak vězte, že vaše čtyři iPody, sedm barevně rozdělených notebooků na každý den a každotýdenní útraty v H&M si nezadají s ekologickým přístupem prvorepublikovýho bourgeios továrníka nejryzejšího formátu. Vy exponenciální kokoti.

13 Replies to “Salonní intelektuálové”

  1. tak se marne snazim zjistit, co je to to puhovane triko:) nejaky spesl matros asi – abych je dovedla stopro identifikovat…

  2. Rum a startky na pozery 🙂 Presne takovehle jsem potkaval, kdyz jsem byl omylem soupnut na 8-lety gympl. Tyden co tyden se opakovalo z “profesorskych” ust – !!!Vy jste ELITA naroda!!!

    Jeste ted je mi z toho blivno.

  3. Velmi výstižné… taky tento typ lidí nesnáším!!!! (Akorát – to jste si nemohli vzít do huby nějakej jinej čaj než jasmínovej?? Já ho fakt ráda…)

    Tý jo… osmiletej gympl… tak to obdivuju, tam bych to nepřežila. U nás na čtyřletým byli naštěstí všichni normální, ale co jsem poznala lidi z osmiletýho, tak ty byli fakt šáhlý… no úplně jako popsáno výše

  4. Já jsem chodil na osmiletej gympl a teda vůbec se mi nezdálo, že by tam retardi jako týše popsaní byli. Asi jo, nebral jsem je na vědomí. My jsme chodili rozjímat do Dejvický nádražky, Pod lipky nebo do Pidivalda ke chmelovýmu icetea

  5. věčně vysmáté – stěžuj si, prosím, u salónních intelektuálů, že ho pijí 🙂 jinak nic pro jasmínovýmu čaji, taky jsem se ho něco napil… specielně pro tebe – můžeš si ho zaměnit třeba za… hmm… red bull s koka kolou, to taky rádi pijí (a říkají u toho ‘víte, dělat to umění je hrozně namáhavý, fakt, jednoho to vyčerpá. ale co se dá dělat, co by si bez nás počali ostatní…’) – a co by si počali oni sami se sebou, dodávám já, voe!

  6. Nejkrásnější umělecký výtvor je kosočtverec s úhlopříčkou neboli kubistické sluníčko!

  7. pro pochopení článku a vyjádření souhlasu mi chybí jediné. Přeložte mi někdo prosím „iminentní antagonismus“ 😀

  8. Už jsem se sice probral, leč nevysvětlím. Tímto termínem obohatil článek druhý z vágusů, tedy Haimánek.

Comments are closed.