Shammiho strhující shake

Bollywoodští filmaři v jistém období ještě nevěděli, že tančit moderně nevyžaduje zběsilé třesení všemi končetinami. A právě tohle období bylo zlatou érou Shammiho Kapoora, nebo tedy správně česky Šammiho Kapúra.

Obsáhlou biografii tohoto indického Elvise si můžete nastudovat na některé z nesčetných stránek jeho oddaných fanoušků. Ve zkratce můžu za jeho hlavní devizy označit svůdný look majitele indického autobazaru, vybraný vkus ve výběru zářivých obleků a především nenapodobitelný taneční styl, spočívající v neustálém epileptickém pohazování hlavou. Vybral jsem ty největší perly, ovšem pokud by se vám Shammi zalíbil, můžete na Youtube sledovat jeho taneční kreace až do naprostého zešílení.

V tomhle výstupu z filmu Janwar se Bombajští filmoví mágové pokusili o progresivní britský styl, a výsledek je samozřejmě rozkošný. John, Paul, George a Ringo působí vedle božského Shammiho jako retardované želvy… No posuďte sami. Zpívá Mohammad Rafi.

(Módní policii bych upozornil na prapodivný střih a barvu Shammiho obleku, který trochu připomíná pyžamo).

Ve filmu Tumse Achha Kaun Hain už měl Shammi poněkud odulejší vizáž, ale tyrkysové sako a extra manický třas to bohatě vynahrazují. A jako bonus vedlejší postava která se dnes jen tak nevidí, falešný černoch v námořnickém oblečku.

V Teesri Manzil sice Shammiho oblékli do trička v barvě hovna a navíc plátno místy okupuje tuctová kráska Asha Parekh, ale všichni sebou házejí opravdu důkladně a na závěr přijde davové taneční šílenství málem jako z legendárního Jaan Pehechaan Ho. Obzvláště pozoruhodné jsou kreativní záběry skrze díru v kytaře, zřejmě sofistikovaný odkaz na klenoty sovětské avantgardy.

P.S.: V soutěži jste všichni tipovali špatně. Salmiaková lízátka budou darována pacientům nemocnice Království. A v příštích vydáních videostopu se můžete těšit například na bollywoodskou adaptaci Majora Zemana nebo vybrané klasiky italského disca.

6 Replies to “Shammiho strhující shake”

  1. sem si dnes zrovna na to vzpomněl!

    a pokud dobře říká moje čtečka, tak tento článek vyšel ve 14:52:30

    a můj příspěvek:
    skiwichu
    Čtvrtek, Květen 20 10:32
    wikipedia říká Shammi Kapoor

    co na to porota?

  2. Veškeré stížnosti zasílejte písemnou formou na adresu:
    Office of the Lord Chamberlain
    Det Gule Palæ
    Amaliegade 18
    DK-1256 Copenhagen K

Comments are closed.