Unaveni sluncem?

Průměrná roční teplota v Tel Avivu je kolem dvaceti stupňů, ale v létě pravidelně šplhá nad třicítky. Těžký úpal a úžeh zároveň možná vysvětluje chování kapely Monotonix, která se v neděli 23. května zjeví v MeetFactory.

Šílenstvím, které rozpoutávají na koncertech, se totiž zabývá většina článků, které o nich na netu můžete najít. Všude se dočtete, že se jedná o nejšílenější a nejmagorštější skupinu současnosti. No podívejte se na ty videa sami – destrukce sebe samých, klubů i diváků, skákání po hlavách, svlíkání, zapalování všeho a všech… ostatně v Izraeli je vyhodili snad ze všech klubů, takže už nějaký pátek tráví koncertováním po Evropě a Americe. Hm, všechno hezký, ale trochu mi tam chybí ta hudba.

O té se v souvislosti s Monotonix nějak zapomíná psát. Všechny články v češtině si jsou podobné jako vejce vejci (takže překopírovaná pozvánka nebo článek z wikipedie, ha?), to mě ovšem zas tak nepřekvapuje. Ale i v angličtině se první recenze skrývala asi až pod 20. odkazem… Popravdě jejich hudba pohybující se mezi klasickým rockem a noise punkem, v níž možná uslyšíte Led Zeppelin nebo Black Sabath, není hrozná, ale ze židle mě tedy nezvedla. Od kapely, která budí takovou pozornost, bych čekala trochu víc.

Nemůžu se tak ubránit dojmu, že tahle skupina je slavná hlavně proto, že ji vzývají salonní intouši, co chozením na její koncerty dokazují, že vědí, co je to punk. Ale třeba to naopak v neděli bude fakt parádní večírek, kdy kapela zahraje skvěle a (nepozérské) publikum si to ze srdce užije. Jenom nevím, jestli se mi to chce jít zjišťovat…

23. 5. MeetFactory – TV Buddhas (Izrael, Berlín), Monotonix
www.myspace.com/monotonix
www.myspace.com/tvbuddhas