Je hnusně!

Přesně řečeno: venku je hnusně. Naštěstí s námi můžete jít do kina, na koncert i na přednášku.

Akce týdne
WHITE BLACK FILM
6. 2., Studio Béla, 20:00
Na audiovizuální eseje vás nezveme moc často, ale zrovna tahle by vás zaujmout mohla. Jejím autorem je Vladimír Turner – výtvarník, filmař a aktivista, zabývající se ve svých dílech kriticky současnou politickou a společenskou situací nejen u nás. Ve White Black zkouší zachytit problémy rasismu, post-kolonialismu, vykořisťování i jejich zobrazování. Po filmu by měla následovat diskuze se sociologem Ondřejem Lánským a radikálním sociálním pracovníkem Tomášem Malíkem.

WHITE & BLACK FILM (trailer) from sgnlr on Vimeo.

Film týdne
KEN LOACH: DUCH PĚTAČTYŘICÁTÉHO
White Black vám můžu doporučit na základě zhlédnutí v Jihlavě, kde jsem ale bohužel nestihla poslední dílo Kena Loache. Matouš byl naštěstí dostatečně uvědomělý a obětoval návštěvu zoo, takže vám nyní může poreferovat on:
Pravicová vláda vedená válečným hrdinou je sesazena, následuje znárodnění těžkého průmyslu, zdravotnictví a dopravy, masivní výstavba veřejných projektů. To není popis Vítězného února ale událostí roku 1945 v Británii, o kterých Ken Loach natočil dokument Duch pětačtyřicátého. Docela dobře v něm ukazuje, že socialismus může fungovat ke všeobecnému prospěchu a ignorování třídních rozdílů a chudoby je naopak cesta do pekla, jak se o tom přesvědčila předválečná Evropa.
„Hlavní myšlenkou tehdy bylo společné vlastnictví, kde výroba a služby budou k užitku všem. Nikdo by nemohl zbohatnout na úkor ostatních. Byla to vznešená idea, prohlašovaná většinou. To byl duch roku 1945. Možná je načase si ho dnes připomenout,“ říká o svém filmu sám autor. Asi k tomu není co dodat – běžte do kina! A voliči všech stran prosazujících úspory a posvátné soukromé vlastnictví si to můžou dát rovnou dvakrát.
Ještě dodáváme, že film můžete vidět nejen ve svých oblíbených biografech, ale i doma na gauči.

Koncert týdne
NEW DOG
9. 2., Potrvá, 20:00
New Dog je solový projekt Anara Badalova z Metal Hearts a Travels. Čekejte minimalistický, soustředěný a křehký písničky – jako únorovej den. Jo a Anar ve volném čase boxuje, což je vždycky velký plus!

Koncertní rychlotipy
4. 2. Wakushoppu, Café V lese, 20:00, zdarma
Vaší pozornosti doporučuju zejména Tomáše Vtípila, který loni vydal moc dobrou desku Syntax Error.
7. 2. Paul White + Karaoke Tundra + Claviq + MGDLN, Neone, 20:00
Experimentální hip hop, radikální elektronické konstrukce, sci-fi, Krakatit, glitchové šílenství… ach ano!

Přednáška týdne
FORMY ODPORU PROTI RASISMU
5. 2., Tranzitdisplay, 19:00
Blokády a demošky jsou fajn, ale pojďme si o (anti)rasismu taky trochu popovídat. Je možné se poučit z minulosti? Chytré myšlenky přednesou např. Matěj Metelec (téma: Malcolm X), Ondřej Lánský (Kwame Ture) nebo Karel Veselý (radikální černá hudba). Po semináři bude následovat opulentní hostina, divoký DJ set a party v maskách… (Dobře, kecám, chtěla jsem vás na „suchou“ přednášku jen trochu víc nalákat.)