Křivák bližší než Kabát

Na sobě křivák, v srdci nenávist a směle můžeme vykročit do dalšího (kulturního) týdne…

Akce týdne
KŘEST KŘIVÁKA A ŠPINAVÉ HRY
12. 2., Café V lese, 19:00, 100,- a více
Nezávislý časáky máme rádi. Kazety máme taky rádi. A na týhle akci se křtí oboje, konkrétně novej skejtovej zin Křivák a nová nahrávka pražskýho dua Tomáš Palucha Špinavá hra (dvě kytary, drone, americana). Křivák spojuje punkovou (co se přístupu týče) muziku se skejtovou subkulturu, respektive udržuje to, co odjakživa patří k sobě. Večer dále zpestří Dirty Fences (rock’n’roll, punk, garáž), Catholic Guilt (osmdesátky, punk, hardcore) a Peleton (devadesátky, indie rock, dischord). Ne Akce, ale Party týdne.

Mimo kategorie
BACHOR-KNIHA-ČEPEC-SLEZ
12. 2., Roxy/NoD, 20:00, 80,-
Když nám přišla žádost o podporu pro multimediální večer poesie, byli jsme trochu zaskočení. Ale nakonec nás velmi potěšilo, že nás čtou i tací, které baví také něco jiného než zevlování po pochybných podnicích. Co vás tedy bude v NoDu čekat? Dejme slovo přímo Tvůrčí skupině: Dnešní básnická scéna je především do sebe uzavřená komunita stavějící na odbornosti, což ji činí nepřístupnou současné generaci, která očekává multimedialitu, interaktivitu a propojenost institucí (i virtuálních). Čtení většinou nevyužívají audiovisuální techniku ani spolupráci s jinými druhy uměleckého vyjádření. To se organizátoři snaží změnit, takže k básním čekejte speciální hudební doprovod a videoprojekce, tematickou výzdobu, ale třeba i oddychovou zónu nebo bar. No co myslíte, není čas dát vedle nádražek šanci i poesii?

Přednáška týdne
NENÁVIST
11. 2., Tranzitdisplay, 19:00
Něco, co se jmenuje takhle pěkně, nemůže být špatný. Tohle bude zajímavé, poučné a důležité a protože jste tu všichni hrozně uvědomělí, tak jistě dorazíte. Jedná se o první ze série diskuzí týkající se protiromských pochodů (následovat budou ještě debaty na téma represe, radikalizace a emancipace). Hosty prvního večera budou sociolog Fedor Gál, aktivista Míra Brož a lidé z míst zasažených demonstracemi – Růžena Ďorďová a Štefan Horváth.

Výstava týdne
TOMÁŠ RAFA V |art| SPACE
7. 2. – září 2014
Tomáš Rafa se ve svém díle dlouhodobě zabývá nacionalismem a rasismem, tedy rovněž nenávistí. Určitě vám neunikla jeho výstava Výběrové řízení na česko-romskou vlajku v galerii Artwall, která měla neuvěřitelnou dohru, když byl autor uznán vinným za spáchání přestupku v podobě hanobení české státní vlajky a „odsouzen“ k zaplacení pokuty. Neuvěřitelnější o to, že původcem trestního oznámení byla krajně pravicová DSSS. Na výstavě True Patriotism uvidíte kromě zmiňovaných vlajek i Rafova videa z protiromských pochodů.