Hostinné: Dětem písek, rodičům pivo!

Plakátovací sloup vábí na koncert Petry Janů v kostele, vchod Krkonošských papíren do arbeitu. Naštěstí je už pátek odpoledne a hned naproti se vyjímá budova železniční stanice Hostinné s nádražní hospůdkou Vagón. Ihned jsme zapadli dovnitř, abychom otestovali zdejší pohostinnost.

Také zamačkáváte slzu při vzpomínce na plnicí pero, plastickou gumu, vodové barvy v umělohmotné piksle a sešity s nápisem “Až dosloužím, chci do sběru“? Zůstaňte v klidu. Personál nádražky v podkrkonošském městě papíru nostalgií rozhodně netrpí a k nezletilým návštěvníkům se chová až zlomyslně. Zatímco rodiče se mohou polaskat s vychlazeným půllitrem v romantickém stínu krásné pergoly, dětem zůstává na hraní jen vyprahlý kus země. Hračky a bábovičky na pískovišti musejí být plastové, neboť plechových by se pacholata v prudkém slunečním svitu nemohla dotknout. Riskovala by doživotní cejch ve tvaru hrábí, což si dovolujeme považovat za konkurenci našemu tetovacímu salónu. Ač lásku k železnici je třeba pěstovat již od útlého věku, potenciál hospody pro celou rodinu zůstává tentokrát nevyužit. A nezachrání to ani velká dřevěná lokomotiva.

Nechme už ale stranou zahrádku, do níž se dostanete z uliční strany, a zhodnoťme restauraci jako celek. Hlavní vchod z perónu vede do hospody s piliárem, kde vás uvítají nejen podezíravé oči štamgastů a olbřímí panděro předáka zdejší party posunovačů, ale i nečekaně dobré pivo Krakonoš a Kofola na čepu. Výrazy dobré pivo a Krakonoš si prosím zapamatujte, neboť je málokdy naleznete v jedné větě vedle sebe. Paní obsluhující je milá a překvapivě i docela hezká. Ochotně rozměnila, měla i veselé hlášky a k zahnání hladu nabídla hned dva druhy párků – tenké a tlusté. Ve skutečnosti však měla jen klobás z mražáku. V každém případě se veškeré uzeniny prodávají na váhu – 10 dkg za 18 Kč. V mikrovlnce ohřátý pokrm neurazil, avšak ani nenadchl. Též sociální zařízení je vcelku standardní, jen pisoáry jsou vybaveny vkusným růžovým pletivem.

Na závěrečném vysvědčení jsme se nakonec (na rozdíl od názoru na alkohol za volantem) shodli. Ač nádraží v Hostinném disponuje několika kouty s atmosférou takřka starosvětskou, restaurace Vagón celkově nikterak nevybočuje z průměru. A když do hodnocení započítáme i otravné vosy, nemůže ani výsledné skóre vyznít jinak než průměrně.

atmosféra: * * *
obsluha: * * *
pivo: * * * *
jídlo: * * *
hajzlíky: * * *