WágusLeaks 1: Dagestani weddings are serious business

Světem hýbe skandál se zveřejněním hromady diplomatické pošty a ani redakce Vágus.cz nezůstává pozadu. Stejně jako Guardianu, NY Times a několika dalším pochybným plátkům okresního významu, i nám byla serverem WikiLeaks s předstihem zpřístupněna celá databáze, abychom z ní pro vás mohli vybrat ty nejlepší špeky.

Zapomeňte na Koreu, rakety z Íránu i velvyslance vytírající plivátka v OSN. V téhle kauze jde především o to, že nás někdo nepozval na spoustu skvělých mejdanů!

Každého určitě nakrkne hlavně depeše „Kavkazská svatba“ odeslaná v červenci 2006 z americké ambasády v Moskvě. Její anonymní autor v tomhle poutavém vyprávění navázal na tradici spisovatelů-diplomatů a s netušeným smyslem pro humor vylíčil svou účast na jedné typické dagestánské svatbě.

Veselka syna místního klanového bosse Gadžiho Machačeva fakt musela stát za to. Celá taškařice trvala tradiční tři dny a tři noci a účastnili se jí samí milí Kavkazané.


Luxusní party potřebuje luxusní hosty…


… luxusní outfity…


… i luxusní catering.

Do obří rezidence na břehu Kaspického moře se kromě dalších stovek hostů dostavili např. „the drunken wrestler Vakha“, stavropolský rabín který vypadá „jako Šamil Basajev na dovolené“, ruský režisér točící film o Machačevových udatných skutcích při obraně Dagestánu, čečenský kápo Ramzan Kadyrov s pozlacenou pistolí narvanou do džínů, nanofyzik ze Silicon Valley (!), generálové ruské rozvědky a vůbec všichni kdo v Dagestánu a okolí něco znamenají. K tanci a poslechu hrály Ázerské popstars, cikánská kapela z Petrohradu (jeden z hostů poznamenal, že frontman vypadal jako Žid a ostatní byli blond, anonymní Američan oponoval, že alespoň některé z tanečnic působily cikánsky) a především moskevská hvězda „Benya the Accordion King“. Původním headlinerem měl být syrský bard Avraam Russo, který byl ale neplánovaně (?) zastřelen několik dní před svatbou.

Vypily se tisíce lahví vodky, v kotlích se vařily celé krávy a ovce, podlaha byla pokrytá stodolarovými bankovkami, vdavekchtivá děvčata tančila hada a nakonec se všichni pustili do „jet-skiing-under-the-influence“. Jediným kazem tohohle večírku snů byl zákaz oslavné střelby do vzduchu, což po zuby ozbrojené svatebčany jistě nepotěšilo.

Celou humoristickou povídku si můžete přečíst zde, návaly smíchu jsou zaručeny. A kdyby vám to nestačilo, jistá Sylvia Reed Curan vás pobaví svými depešemi z neméně veselého Turkmenistánu. Dozvíte se v nich třeba to, že (tamní prezident) Berdimuhamedov „does not like people who are smarter than he is. Since he’s not a very bright guy, our source offered, he is suspicious of a lot of people…“.

Ti největší příznivci diplomatických šoufků se můžou tešit na druhý díl tohohle článku, ve kterém se podíváme do soukromí jediného světového vůdce žijícího ve stanu…

2 Replies to “WágusLeaks 1: Dagestani weddings are serious business”

  1. UPDATE: tak vypadá to, že autorem textu byl sám tehdejší americký velvyslanec v Moskvě William Burns. Zásadní otázka však zůstává nezodpovězena – bude harmoškový král Benya hrát na Sedmičce?

Comments are closed.