Vesmířané, k raketám!

Přesně před padesáti lety se do ruské stepi snesl Gagarin na padáku a přihlížejícímu sedlákovi prý sdělil: “Nebojte se, jsem Sovět jako vy, přilétl jsem z vesmíru a teď musím telefonovat do Moskvy!”. Historici bohužel neříkají, jestli se pak onen rolník dal před oskafandrovaným Sovětem na útěk, ale výročí je to každopádně krásné.

Jeden by na ulicích čekal jásající davy ve stříbrných overalech a alegorické vozy, leč za oknem stále vidím jen důchodkyně větrající své čivavy. No jo, když skončily závody v letech do vesmíru, něco se pokazilo.

Děti už nechtějí být kosmonauty, ale kreativními marketéry, prolézačky ve tvaru raket v IKEA nevedou a bombastické mozaiky s družicemi už v nových stanicích metra taky nenajdete.

Ale nic není ztraceno, sen o dobytí vesmíru dneska budou křísit nadšenci na skoro pětistech večírků v rámci globální pitky zvané Yuri’s Night. I my přispějeme svým dílem a o vysmátém kosmonautovi půjdeme snít do pražského planetária (report bude!). Kdo nebude slavit s ostatními vesmířany, nechť se alespoň oblaží touto jubilejní mixtape

a pak se do kosmického programu rovnou sám zapojí ZDE.

Kosmu zdar!

One Reply to “Vesmířané, k raketám!”

Comments are closed.