Like my man Yauch, will I use a fork

S Beastie Boys jsem se poprvé setkal jako malý harant a teď už můžu jen litovat, že to nebylo na pražském koncertě v roce 1995. Naživo už je totiž nikdy neuvidím, Adam Yauch aka MCA včera umřel. Tohle je speciální díl videostopu na jeho památku.

Má první interakce s Beastie Boys byla svým způsobem typická. Bylo to v pořadu Eso na Nově, kde mezi Twenty 4 Seven a Maduar občas zazněla i nějaká písnička pro náročnější posluchače. Jednou z nich byl i Sure Shot z desky Ill Communication, která definitivně naučila bělochy poslouchat hiphop. Bylo to v roce 1994. Při pohledu na tu věc, co má na hlavě Mike D, vám taky dojde, na koho začne za pět let navazovat Eminem.

Ze stejného období pochází i jeden z nejlepších videoklipů všech dob. Režisér Spike Jonze natočil fantastickou parodii na akční seriály 70. let a Beasties najednou začala hrát i rocková rádia.

Co čert nechtěl, Beastie Boys se zrovna touhle dobou po několika extrémně plodných letech stahují trochu do ústraní a vydávají jen remixy a instrumentálky. Velký comeback zaznamenávají až v roce 1999. Všichni jsou posraní z toho, že se Bestie objevily v devátém dílu Futuramy. Ale málokdo si už uvědomuje, že dávno předtím se Futurama objevila v klipu Beastie Boys. Ano, včetně doktora Zoidberga. Bylo to v roce 1998 a bylo to v Intergalactic. Z tohohle videa jsme si s klukama mimo jiné osvojili esenciální taneční kreaci “dva stojí, jeden paří”.

Z téže doby a téže desky Hello Nasty pochází i další fantastický videoklip Body Movin’. U nás měl paradoxně větší odezvu než legendární Sabotage. Možná proto, že estetika à la Fantomas (lépe řečeno jeho italský druh Diabolik) je českému diváku o něco bližší. Ten správný punc a šmrnc tomu dodává použití Technicoloru.

Pokud jsou Intergalactic a Body Movin’ esenciálními klipy, pak je So What’cha Want esenciálním trackem. Dle mého skromného názoru je to nejlepší zvuková stopa, kterou kdy Bestie nahrály (a Check Your Head považuju za jejich nejlepší album). Použil jsem ji mimo jiné jako důkaz, že slovo dissovat se skutečně užívá přinejmenším od starověku, neboť se vyskytuje už v pátém verši textu z roku 1992. A kromě toho všeho k tomu existuje i několik nepřekonatelných verzí s hostujícími Cypress Hill.

Když jsme u toho hostování, v roce 2000 se měla uskutečnit koncertní šňůra tisíciletí. Beastie Boys a Rage Against The Machine. Neuskutečnila se, protože Mike D se rozsekal na kole a zmasakroval si rameno a RATM se vzápětí rozpadli. A tak zůstalo jen u tohoto fantastického fanouškovského remixu.

Další z návratů mistrů zábavy přichází v roce 2004 a deskou To The 5 Boroughs. Šestiletou pauzu vysvětlily Bestie tím, že je držel ve svém doupěti lesní muž. K této události existují dvě verze. Podle té první, foglarovské, lesního muže zcivilizovali a seznámili se základy atletického tréninku. Podle té druhé byli celou dobu zhulení jako motyky. V obou verzích klipu Triple Trouble se však vyskytují fantastické outfity (a kabelážní cívky).

V pilotním videu Ch-Check It Out pak Mike D, AdRock a MCA dovádějí k naprosté dokonalosti své bestiální ultranásilí útokem bagetou. A taky je tam další famózní taneční krok. Díky Skiwoušově rešerši tu máme nakonec i video se zvukem.


Ch-Check It Out by Mic-to-Mic

V následujících letech si Bestie prošly něčím, co by Alois Jirásek neváhal nazvat dobou temna. Jedním z mála majáků tohoto období je film z roku 2006, který kandiduje na nejhorší český překlad anglického názvu všech dob. Nevím, kterou hlavu napadlo přeložit Awesome: I Fuckin’ Shot That! jako Beastie Boys, 50 kamer a 40 tisíc očí. Ale na druhou stranu to aspoň hezky shrnuje děj celého dokumentu, který natočili sami diváci.

Na veřejnost začínají pronikat zprávy, že Adam Yauch bojuje s rakovinou. Vydání nové desky se stále odkládá na neurčito a tak se zvedá vlna retra a nostalgie. Mike D, AdRock a MCA vydávají bestofku zaměřenou na dřevní období a nekritického obdivu se dočkává album Licensed To Ill z roku 1986, které navždy identifikuje Beastie Boys s trojicí drzých fracků, kteří si umí tak akorát ze všech dělat srandu.

A pokud se podíváme na jejich skutečně staré punkové kousky, musíme dodat, že vcelku oprávněně.

Zvláštní je, že v hodnocení Beastie Boys se skoro úplně zapomíná na umělecky klíčové album Paul’s Boutique. I v této retrospektivě jsme se k němu dostali teprve teď. Asi proto, že vyžaduje soustředěnější poslech. I zde však najdeme tradiční bestiální legrácky, třeba diskotékový klip Hey Ladies.

Beastie Boys si asi sami uvědomovali, že je nikdo nedocenil jako muzikanty, a tak v roce 2007 vydali už druhé čistě instrumentální album. Řemeslně povedené, ale jinak jenom ukrácení dlouhé chvíle při čekání na novou platňu. Ta nakonec loni skutečně vyšla. A byla dost dobrá. A patří k ní i další famózní videoklip.

Teprve teď mi vlastně dochází, že celé tohle tvůrčí vzepětí možná byla snaha Adama Yauche vytesat si epitaf, ze kterého si příští generace sednou na prdel. MCA si ho nakonec vyvedl zlatými písmenky. Tím, že si zrežíroval pokračování videoklipu k průlomovému singlu Fight For Your Right. Za každého identifikovaného hollywoodského herce získáváte bod.

A naše vzpomínání zakončíme stylově křehkou baladou. A pak si dáme všichni minutu ticha.

5 Replies to “Like my man Yauch, will I use a fork”

Comments are closed.