Výlet za zrcadlo a dál

V pondělí 22. dubna zahrají v Klubu 007 Strahov Boduf Songs a Jessica Bailiff. Oba vás zavedou do snu, po kterým se probudíte se srdcem tak sevřeným, až vám málem vytrysknou slzy z uvědomění, že na to, co jste měli, už v tomhle životě nedosáhnete.

Boduf Songs, Jessica Bailiff
22. 4., Klub 007 Strahov, 20:00, 250,-

Jak psát, když veškerá snaha byť jen přiblížit se pocitům, které hudba vyvolává, je marná. Slova vám klouzají pod rukama jako zrnka písku v dlani, jako tóny mezi strunami…

Je jen málo slastnějších pocitů než noření se do vzpomínek, než utápění ve vlastní melancholii. Jenom máloco nebo málokdo vás ale skutečně dovede vytrhnout z reality, hodit někam daleko zpátky jako kámen proti hladině. A ještě dokáže vytvořit přesný obraz minulosti daleko líp, než byste to dokázali vy sami. Snad ty obrazy jsou skutečnější než skutečnost. Protože když poslední tón utichne a zase procitnete v tomhle světě, je to jako kdybyste se probudili z nekonečně dlouhého spánku nebo se vrátili úplně odjinud, odněkud hodně zdaleka. Třeba zpoza zrcadla. Kdo si může být jistý, co je realita? Možná ne tohle podivný dění okolo. Možná místo, kde se opravdu naplníme, leží někde úplně jinde. A nám se jen občas otevřou nenápadné dveře někam tam, kde tím nejsladším nejsou jen vzpomínky.

Poslouchejte: poslední alba At the Down-turned Jagged Rim of the Sky (JB) a Burnt Up On Re-Entry (BS). Boduf Songs to na něm zase zkouší nejen s kytarou. Ta naléhavost a koncentrace jeho dřívějších nahrávek trochu rozmělnila, jakoby se v Boduf Songs v těch snových krajinách ztratil a tak trochu bezradně bloudil. Jakoby se právě taky probudil a najednou nevěděl, jak sdílet svoje pocity i v tomhle světě. Přes to mě nic nepřesvědčí, abych se ty skladby, které třeba už jen neomračují jednoduchou genialitou, nešla naživo poslechnout.