Tannenberg Bahnhof: Klouzavá zavírací hodina

Nebude mnohých, kteří by o této odbočné stanici v lesích neslyšeli. Méně nebude ani těch, kteří by neměli ponětí o zdejší kultovní nádražce. Novinou by snad ale mohla být dostupnost ubytování v Šalandě hned na peróně.

Na konci nástupiště se nalézá bouda s 6 postelemi, elektrikou, teplou vodou a plně vybavenou kuchyní. Sem rekreanti jezdí zejména vlakem, proto je pochopitelné, že tu najdeš k dispozici řadu erárních potřeb: sůl, olej, cukr, kávu, čaj atd., dá se tedy opravu přijet nalehko a narychlo. Vlaky jezdí až do půlnoci, takže výmluvy, proč musíš přijet autem, opravdu neobstojí. Ohniště, posezení included, sušení promoklých věcí na rozpálených pražcích tež included. Borůvková plantáž 10 minut pěšky, libové koupání 10 minut klusu lesem.

Kromě výborného východiště pro výlety zde pobytem člověk získá možnost nahlédnout do nádražky i mimo dobu, kdy je obsypána hejnem strakatých cyklistů i méně strakatých výletníků pěších. Restauraci, kde i v týdnu je na výběr z 5+ teplých jídel, právě turismus živí a jeho přítomností genius loci vlastně ani netrpí. Nejedno srdce však zaplesá, když si po dopolední výměně pražců na výpečky se špenátem zajde parta drážních dělníků v oranžových montérkách. Po takto hutném obědě je nutné věřit, že jejich motorový univerzální vozík až do DKV Děčín nespotřeboval ani kapku nafty.

Přestože se s oficiální zavírací hodinou slečna servírka pustí pípy, kde najdeš Svijany (dobré) a Plzeň (nevím, nikdo neměl) a zmizí ve vlaku, provoz ještě zdaleka nekončí. Pravidelný přídavek ještě porežíruje pan vedoucí, spěchat tedy není kam, a tak to máme rádi. Staniční budova je otočená na západ, takže na nástupišti při odlesku temen kolejnic a s půllitrem v ruce chytáš bronz, než slunce zaleze. Někdy tehdy nastává klouzavá zavírací hodina.

V kuloárech se navíc proslýchá, že kromě Šalandy se ubytovací kapacity brzy rozšíří také přímo do staniční budovy. Snad padla slova apartmány a zima. Ale která zima, to nevím.

P. S. Kontakt na správce pochopitelně nenajdeš na tripdadvisor, ale přes mapy.cz

mele9000