Přemyšl: Svatyně všech nádražek

Jestli jste si nebyli úplně jistí, zda na Ukrajinu cestovat letadlem nebo vlakem, existuje jedno místo, které by vám na tuto otázku mělo odpovědět. Nádražka ve východopolském Przemyślu říká naprosto jasně, že vlakem. A ideálně se zastávkou na krém z pečených rajčat a paprik ve zdejší svatyni všech nádražek.

„Miłość to miłość! Každý spoj je OK,“ praví spolu se srdíčkem tabule, která vás zláká z fronty na lístek. Následně vás šipka pošle zdobenou chodbou do místa odpočinku a rozjímání, odkud už nikdy nebudete chtít odejít.

Slunce jasně zářící přes vysoko postavené okno vás při vstupu nábožensky oslepí. Malý Ježíš visící na kříži nad chrámově předimenzovaným barem má v pohledu jemné upozornění, že jste se pravděpodobně objevili v nejvýchodnější katolické nádražce v Evropě. A i když se rozhodnete cestovat dál, tak na tento svatostánek jen tak nezapomenete.

„Stuff,“ hlásá neurčitě mikina jednoho z přísedících u vedlejšího stolu a přidává tak k tajemnému posvátnu místa. Teplákovky Addidas a Nike se střídají na tělech šestice bojovníků, kteří asi čekají na vlak zpět ze včerejšího fotbalu. Někteří spí s hlavou na stole, jiní mají na tvářích odřeniny z boje. Všichni posvátně mlčí. Až po chvíli se jeden z nich zvedne, kývne na druhého, ten mu předá pepřák a oba odcházejí. Během půl hodiny se jako rytíři bránící nejvýchodnější výspu postupně vytratí všichni. Zůstávám už jen já a cítím posvátnou úctu.

Polsko je vyhlášené tím, že se tu chodí do restaurací na doporučení. Neexistuje totiž základní standard kvality kuchyně, který by host mohl očekávat. V menu jsem se proto hned chytil doporučení šéfkuchaře. Krém z rajčat a pečené papriky za 13 zlotých konkuroval i nejlepší polévce ze sušených rajčat, kterou jsem před lety dostal v Gruzii. Po tomto zážitku bych rád vyzkoušel všechno.

Za chvíli mi ale jede vlak, tak si u matky s dcerou, které tu obsluhují, beru ještě čaj ze sušeného ovoce. Kolem dětského koutku nahlédnu na barokní toalety a pak už musím odejít. Rozhodně jsem tu ale nebyl naposled.

Svratkin