Tatranská Lomnica: Ostrůvek klasiky v moři komerce

Ve slovenských horách existují dva druhy lavín, ty které chcete a ty které nechcete zažít. Ta na nádraží v Tatranské Lomnici je celkem bezpečná, a pokud bude větší, s trochou štěstí z ní vyváznete jen s lehkou kocovinou. Jedná se o nádražní restauraci Lavína, která je přímo v srdci Tatranské Lomnice.

Nádražka sousedí s výpravní budovou nádraží Tatranská Lomnica a již několik let se stává naší pravidelnou a neodmyslitelnou zastávkou při návštěvě Vysokých Tater. Lomnici s okolním světem spojují dvě železniční tratě. První je klasická trať o rozchodu 1435 mm, vedoucí odbočkou od hlavní tratě Žilina–Košice směrem od Popradu – Studeného potoka, a druhou tratí je úzkorozchodka Tatranských elektrických železnic (TEŽ), přivážející cestující též směrem od Popradu, Starého Smokovce a Štrbského Plesa. Nejednoho příznivce železnice tedy na tomto místě lehce zatlačí v okolí pohlavních orgánů, když se vlaky obou tratí sejdou právě před budovou nádraží a nádražní restaurace.

Tento už tak mocný zážitek lze vyladit tím, že usednete do Lavíny a pohodlně vše sledujete přímo z restauračního zařízení skrze dvojitá špaletová okna, která už dnes drží jen díky podpůrným dávkám tmelu. Společnost vám k tomu může dělat třeba Šariš 12° za 2 €, případně nějaká ze slovenských lihovin za 1,2 € (pozn. autora: lze vhodně aplikovat i v různých kombinacích). Z osobní zkušeností je sázkou na jistotu borovička, po jejímž objednání vám u obsluhy roste kredit, který se přímou úměrou zvedá s objednávaným množstvím. Pokud k tomu mluvíte česky, můžete ještě celý tento objednávkový vzoreček vynásobit dvěma.

Venkovní vitrína avizuje možnost, že se zde lze najíst, a multilinguální provedení jídelních lístků zřejmě značí snahu oslovit a zaujmout i zahraniční klientelu. Provedení dřevěné vitríny ve verzi Sarajevo 19.92, ve které jsou lístky umístěny, zrovna nepřidává na důvěryhodnosti zařízení, nicméně tento žalostný stav může plnit alespoň jakousi funkci filtru potenciálních návštěvníků. Estetická komise (autor + 1), kterou jsme na místě operativně sestavili, po podrobném prozkoumání udělila vitríně pouze 1 bod z 10 možných, a to za barevné provedení jednotlivých jazykových mutací jídelního lístku. Co je ale dobré vědět, že stav vitríny absolutně nekoreluje s tím, co člověka čeká uvnitř. Nádražka působí útulně, její dřevěný interiér má horský nádech, jídla zde jsou chutná a porce veliké.

Několik posledních let pravidelně Lomnicí projíždíme a můžu potvrdit, že hospůdka je stále svá a vzhledem k místu má i relativně rozumné ceny. Nejvíce na tom všem oceňuji, že si toto místo zachovává svůj původní ráz i přesto, že se nachází v srdci největší mašiny na peníze, kterým Tatranská Lomnica z pohledu cestovního ruchu je. Nádražka Lavína v Lomnici je takovým protipólem místní komerce. Je příjemné vědět, že zde existuje místo, zachovávající si svého ducha a vymykající se všem dnešní dobou požadovaným nadstandardům.

Naštěstí pořád existuje spousta lidí, kteří do hor jezdí za přírodou, turistikou, krásnými výhledy a aktivními zážitky. Pro ty a podobně smýšlející je toto místo ideální zastávkou na jejich cestě, jakýmsi ostrůvkem opravdovosti v moři naleštěné komerce.

Bdmtee