Děčín: Galerie problémů Sudet

„Ty jsi nejlepší cigán z Děčína, more!“ ozývá se od vedlejšího stolu, kde romská partička bezostyšně kouří cigarety a popíjí přinesený alkohol. Rádio burácí na celou hospodu a z druhé strany všechno pobaveně sledují německé vlakvedoucí, které si krátí pracovní pauzu smažákem s bramborovou kaší. Děčínská nádražka v neděli odpoledne žije jako nikdy.

Galerie problémů Sudet. Tak zní krycí název věhlasné restaurace umístěné na Nádraží národního parku České Švýcarsko, tedy v železniční stanici Děčín. A tuto přezdívku nádražka nenese nadarmo. Kromě jídelny v přízemí totiž ještě skrývá i bar na ochoze v prvním patře, kde se svého času scházela místní galérka.

Dnes je nálevna zavřená a schody na galerii zašpérované řetězem. Pokud tedy chcete na toalety ukryté v prvním patře, musíte jej překročit. Dělají to tak všichni. Kdybyste totiž chtěli na placený záchod na nástupišti, záhy seznáte, že jde jen o rafinovanou past na hejly. Desetikorunu automat sežere, dveře neotevře. A když zřízenec nepřikluše, nezbývá než dojít až na konec perónu a lístek uschovat na památku.

„Vše objednat u výčepu, platba hotově nebo stravenky. Karty nebereme,“ hlásí pasivně agresivní cedule u pokladny. Budiž. Ceny v děčínské nádražce jsou naštěstí dostatečně příznivé na to, abyste si vystačili i s hotovostí. Březňák za 34 korun, guláš s pěti knedlíky za 129. Smažák s hranolky vyjde na 115+37, ale pozor, tatarku si musíte dokoupit v pytlíčku. Najednou ta německá verze s kaší, a tedy vyšší viskozitou, začíná dávat ekonomický smysl.

„Nechovej se jako čtrnáctiletá holka! Vykuř mi čůráka, vole!“ ozývá se od vedlejšího stolu. Nás teď ale zajímá úplně jiná věc. Vracíme se s kapitánem Karlíčkem a Milo Janáčem z třídenní vědecké konference o pivu, kde nám napálila kudrlinku mimo jiné i kruciální výzkumná otázka: Patří tvář pivního dědka na Březňáku skutečně Viktoru Cibichovi? Někteří badatelé totiž tvrdí, že pro ztotožnění nejportrétovanějšího Čecha s přednostou velkobřezenského nádraží neexistuje žádný přímý důkaz. Celou záhadu se asi nepodaří nikdy uspokojivě rozluštit. Všimli jste si ale, že pod plnovousem a majestátní pleší se skrývá obličej Leonarda DiCapria?

Dopátrat se skutečného původu usměvavého chlapíka na eitketách piva staré školy zřejmě ještě několik generací a vědeckých sympozií potrvá. Doufejme ale, že přinejmenším stejně tak dlouho bude trvat i sláva děčínské nádražky. I když samotná galerie problémů Sudet je z provozních důvodů dočasně zavřená.

NP
duben 2023