Úštěk: Nepřišli jsme na čokoládu

Je středa večer a zejtra 17. listopad. Trochu s obavama vystupuju v Úštěku na nádaží z prosklené obludy se svítícíma zářivkama. Minule jsme vkládali naše betonový naděje do tanvaldské nádražky po dlouhé cestě v dešti podél Kamenice a našli temno a přes umaštěné zamčené dveře jen pohled na opuštěný bar bez zboží. Nikdo nikde. Snad počínající rekonstrukce? Doufejme.

Na nádraží v Úštěku je ale zdá se vše v cajku. Nejenže teplá čekárna je otevřená, ale za okny hospody se svítí. A je to jako vejít do skanzenu. Na šest metrů vysokým stropě bliká trojice cikcak rozsvícených zářivek a u protější zdi hučí v kamnech. Nebejt velké LED televize, kde jede celkem hlasitě puštěná nějaká „americká kokotina“ (slovy jednoho rozesmátýho štamgasta), jsme jako ne o třicet, ale o téměř čtyřicet let nazad.

Vedle pípy stojí prosklený, dřevem olištovaný pultík s takovým výběrem tatranek a čokolád až to působí spíš jako v samoobsluze. Ale nepřišli jsme na čokoládu. Pivo Březňák desítka za 32,- Kč se už točí, obligátní turek za tři pětky a na tatranku taky dojde. Z menu ještě luštím klobásu, utopence, tlačenku, nakládanej hermelín, kterej prý zrovna došel, a jakousi pizzu. S bezmála třiceti místy k sezení to tu působí docela útulně. Venku je ještě pár stolů s lavicema pod stromem, což je v létě docela prima.

Vtipnej je stůl přiraženej zepředu k pípě, kde sedí výčepní a ještě kdosi. Je tu pár místních a babička v kostkované flísce, která je nápadně podobná Miladě Ježkové. Ano. „Máte záchody? A mohla bych je vidět?“ V potemnělé chodbičce se na dveřích vyjímá nápis: Z důvodu častých krádeží toaletního papíru je tento k vyzvednutí na baru! Toalety jsou však čisté, voňavé a je tam teplo. A šestimetrovej strop.

Je lehce po páté a lokál se začíná pomalu plnit. Kdoví, zda nahoře v půvabném městečku, od kterého odděluje nádraží rušná státovka Litoměřice – Česká Lípa, taky nechcípl pes. Jako třeba ve velikostně srovnatelné Dubé na Kokořínsku, kde je na velkém náměstí už jen radnice, zavřený kadeřnictví a za rohem možná vietnamský potraviny.

Tahle nádražka je podle mě skvost, tak ji nepropásněte, víte jak to je…

P.S. Na čepu je ještě dvanáctka Březno za 38 Kč,-

zb