Liberec: Tak nám zase otevřeli nádražku

Letos oslavíme 165. výročí otevření tratě Süd-norddeutsche Verbindungsbahn mezi Reichenberg a Pardubitz. Vlaky stále dodržují jízdní řády z doby otevření tratě za vlády císaře pána Franze Josefa, a to i díky podpoře současného dopravce Arriva, který vdechl druhý život již dávno vyřazeným jednotkám německých S-Bahn. Jediné co nám poslední dva roky chybělo, byla fungující nádražka, aby se tento jízdní zážitek dal přežít při zachování vlastního duševního zdraví.

V době, která nádražním občerstvovnám nepřeje, a na spanilé jízdy s občerstveních po tratích původní SNVDB (Liberec–Turnov–Stará Paka–Trutnov anebo Liberec–Smržovka–Tanvald–Kořenov–Harrachov) už můžeme jen vzpomínat, se našel odvážný provozovatel, který přesunul svoji provozovnu z poněkud vybydleného motelu F5 přes silnici do prostoru původní nádražky v budově libereckého nádraží. Liberecká nádražka je tedy v současné době bistro Coyote, což je hlavně burgrárna, která v týdnu má i týdenní polední menu.

Po upozornění, že je již znovu otevřeno, jdeme včas vyladit formu na 4-hodinovou, 150 km dlouhou cestu vlakem přes Jaroměř, Nové Město nad Metují (U paragána) do Černčič (U Plašilů) a následný dvoudenní večírek. Jako pivo se v Coyote šenkuje od Ostravaru Mustang, chuťově poněkud vodové, ale pivo to připomíná a nějaké ty tři startovací kousky před cestou se vejdou. Pro jistotu máme v batůžku cestovní zálohu alespoň v podobě několika Radečků, které se hodí i na další cestu. Samozřejmě tento komentář je třeba brát s ohledem na konzumenty, kteří se v Liberci stravují u Ravenu, Volta a Kousku piva.

K jídlu zkoušíme z týdenního menu burger a holanďák. Burger, home-made žemlička, super mayo, trochu bych přidal na hránách aby byly křupavější, ale nejsme v Karlíně, že jo. Holanďák, taková tradiční personálka, je trochu víc najemno, kaše vyšlehaná dobře, místo avizované nakládané okurky je polníček s hořčičným balsamikem. Musíme konstatovat, že kvalita jídla výrazně převyšuje pivní nabídku. Rozhodně jako čekání na vlak super, jenom je to americké bistro, a to včetně provedení interiérů, a ne česká nádražní pětka.

-ury-