To koukám, Pavlíku, co to máš za talár…

Už jste si někdy v obludáriu normalizačního popu všimli podivné androgynní bytosti, která hlasem rušičky krtků hlásá své pravdy o spících koťatech a tričku jisté Lenky? A chtěli byste se o ní dozvědět víc?

Z monstrživotopisu na webu osobnosti.cz vybírám jen největší perly…

Malý Pavlík chtěl být řidičem autobusu, později pak právníkem, což se mu nakonec splnilo. V roce 1984 jako šestnáctiletý rozpoutal svou hvězdnou kariéru se skupinou Faktor. V soutěži Politická píseň prorazili skrz obvodní, městské a krajské kolo do celostátního finále a nakonec si nového talentu všiml i Mefisto husákopopu František Janeček.

„Spolupráce s Kroky byla fajn, rád na tu dobu vzpomínám…“ dí Horňák v životopise a pokračuje: „V roce 1988 Michal David odešel a postavil si skupinu Alegro, v Krocích došlo k omlazení a s ním zavál nový vítr. V programu vystupovali vedle Horňáka i Jan Cézar (Vizitka, Holky bláznivý) a Alice Hálová (Bratříčku můj). Právě s Honzou Cézarem se Pavel hodně kamarádil.“

V roce 1989 získal cenu diváků na Bratislavské lyře, účinkoval v SSSR, v Jugoslávii a dvakrát (!) v Mongolsku, a kdyby jeho úctyhodné kvílení neumlčela revoluce, těžko říct, do jakých výšek by jeho kariéra pokračovala.

Co dodat? Nejen jeho kamaráda Honzu Cézara vedl osud podivuhodnými cestami, a tak je dnes Pavel Horňák soudcem obvodního soudu pro Prahu 2. Padouchy mířící z Vinohrad za katr jistě (za nadšeného jekotu zapisovatelek) vyprovází svou dojemnou hitovkou Tričko…