Havlíčkův Brod: Dukla pičo!

„Proč chcete 5 korun za použití umyvadla?“ podivoval jsem se nad zvláštní praktikou veřejných záchodků na havlíčkobrodském nádraží. „Protože v bufetě nejsou záchody, tak si k nám lidi po jídle chodí umývat ruce!“ odvětila suverénně hajzlbába. Na to se nedalo říct už nic. Leda změnit téma. „A jak dlouho je vlastně zavřená nádražka?“ zkusil jsem to tedy ještě.

Odpověď na tuto otázku už rázná žena neznala. Ale prý je to už hódně dlouho. Je koneckonců pravda, že z mé poslední návštěvy Havlíčkova Brodu před pěti lety mi v paměti utkvěl pouze přilehlý bufet, kde jsem tehdy konzumoval bramboráky. I ty už ale odvál čas. Bufet sice zůstal na původní pozici, dnes se však jmenuje Anh & Anh Asia Special Bistro a místo bramboráků nabízí 34 jídel obvyklého asijsko-bistrového sortimentu. Cena pokrmů (ovšem bez přílohy) variuje mezi 72 Kč za cosi s indickým kořením a 20 Kč za polévku, kterou nicméně neměli. Což je trochu zvláštní vzhledem k tomu, že je teprve deset ráno.

Hážu za hlavu poučku o tom, že gentleman nepije před polednem, a poroučím si Rebela za dvacku. Je čas zhodnotit interiér. Hm. Na stropě visí lampióny, asi jako vánoční dekorace. Jinak konstatuji, že bufet za poslední roky zaznamenal jen minimum změn. Pořád tytéž modré kachličky a umakartové stoly. Na jih od Kolína se evidentně na žádný moderní železniční koridor nehraje.

Z dalšího už mě v nádražce zaujal pouze značný deficit hostů. Těžko říct, zda za to mohla brzká ranní hodina a datum mezi svátky, ale po dobu mé přítomnosti nikdo další bufet nenavštívil. Možná všichni nakupovali květiny v protějším stánku s fantastickým názvem Brodway. Proto nám zřejmě nezbývá než vydat se do Havlíčkova Brodu v budoucnu ještě jednou, abychom lépe zachytili zdejší atmosféru. Nejlépe v součinnosti se zájezdem jihlavských hokejových fanoušků, o jejichž častých výpravách svědčí všudypřítomné nápisy „Dukla pičo!“ A to bude teprve tóčo.

atmosféra: * (je to zvláštní, ale asijské nádražky působí většinou strašně chladným dojmem)
obsluha: * (viz výše)
pivo: * * * (nádražní průměr)
jídlo: neokusil jsem
hajzlíky: * * * * (5 Kč za pisoár a 7 Kč za vskutku prostornou kabinku)