Kto toto vymysliel?

Toto všetko? Přesně nevíme, ale všechny naše (pa)kulturní tipy stojí za to!

Koncert(y) týdne
WILLIAM MUST HUNT
20. 1., Bajkazyl Žižkov, 20:00, 50,-
Jestli si nějak představujete mladého rozervaného umělce-intelektuála z Estonska (žijícího kde jinde než v Berlíně), určitě vypadá jako William. Z jeho písniček teskná melancholie severního moře jen kape (ale kýč to není, to zas ne) a mezi songama dává historky, při kterých se válíte smíchy, i když jsou asi vlastně spíš smutný… nějaký film od Aki Kaurismäkiho jste už jistě někdy viděli, tak asi víte, o čem mluvím (není Estonsko vlastně takový malý Finsko?).

PENGUINSMEAT + SUPEREGO KID
22. 1., café V lese, 20:00, 150,-
Math-rock, post-rock, ambient, noise, elektro bla bla bla, nevim dál. Nás holky z Para Ekipa to ale prostě baví. Navíc jsou tihle kluci z Petrohradu milí, jejich pražskej jarní koncert byl parádní, takže jestli jste nad delšíma instrumentálkama ještě nezlomili hůl, tak zkuste přijít. Věříme, že vás to – i přes možná nedůvěryhodně znějící škatulky – smete.

Kapela + píseň týdne
BOUCHACÍ ŠROUBY – KOKOT INŽENIER
Od chvíle, kdy se NP ve středu vrátil z koncertu na Slamníku, už nic není jako dřív. Jeho slovní zásoba se scvrkla na tucet slov a KZ mu se stopkami a bločkem neúprosně odměřuje sekundy, které smí denně věnovat zpěvu. My také budeme struční, novou NPho modlu Bouchací šrouby stejně asi nejlépe vystihne skutečnost, že jeden ze zpěváků vyrábí hudbu laděním rádia a druhý broušením kosy. A především virtuózně zhudebněná oprava Lakatoše. Ktorý kokot toto urobil, do piče?

Přednáška týdne
HOLKY A GRAFFITI
Trochu jsme v poslední době zanedbávali váš intelektuální rozvoj, ale polepšíme se a tipy na zajímavé přednášky a debaty budeme zařazovat častěji. Co třeba zajít ve čtvrtek do Salé na povídání se Sany o tom, jaké to mají holky v graffiti scéně u nás i ve světě, proč je jich málo, co dělají a co jim to dává. Sany v současné době dokončuje mezinárodní dokument Girl Power o ženách, které zasvětily své životy graffiti a street artu.

Web týdne
PADESÁTKY.INFO
Padesátá léta jsou v našich dějinách prezentována jako jedna z nejčernějších etap 20. století, což je sice do značné míry pravda, na druhou stranu i v „dobách temna“ vznikala spousta krásných a hodnotných počinů. Web padesátky.info se zaměřuje na vizuální kulturu, kterou nejen podrobně mapuje, ale v rámci Kina Sputnik pořádá i řadu božích workshopů a přednášek. Já osobně tuhle estetiku miluju, takže se jdu kochat obrázky vesmírných megalopolí a Ferdy budujícího světlé zítřky a vy si další kulturní tipy hledejte sami…