Hradec nad Moravicí: V zámku a v podzámčí

Hradec nad Moravicí je slezské městečko, kterému dominují dva zámky. A vlastně by se dalo říct tři, protože i místní nádraží vypadá jako zámeček. Ale dost bylo poetiky, alou do podzámčí. Když z vlaku vystoupíte správnými dveřmi, tak hned spatříte v parčíku u nádraží místní integrovanou nádražku. Její budova je totiž propojena s autobusovou zastávkou.

Je to vlastně hospoda, pivnice nebo bar? Má to vůbec nějaký název? Netuším. Na fasádě domu, který snad vzešel z nejdivočejšího snu šíleného architekta, je pouze cedule inzerující cukrovinky, pivo, limo a tak dále. Plus před otevřenými dveřmi stojí reklama na kozla. Do odjezdu vlaku mám tak čtvrt hodiny, takže neváhám a lezu dovnitř. Na baru si objednávám kozlíka a sedám si do kouta, kde mi u vedlejšího stolu dělají společnost sličné děvy, bohužel jen papírové.

Hospoda má kouzelnou atmosféru, panoramatickým oknem s výhledem na hlavní hradeckou tepnu proudí sluneční paprsky, na konferenčních židlích sedí pár štamgastů a nechybí ani parůžky. Mezitím z rádia (tomu rozumím v pohodě) hlásí o nehodě na opavském kruháči a na baru se strhne hádka, zda ta bouračka může za kolonu ve městě (místním už rozumím hůř). Takže radši se svým pražáckým dialektem mlčky sedím v koutě a saju kozlíka. Když ale zvednu hlavu vzhůru a všimnu si přímo na stropě vymalovaného nálevního lístku, kterému dominuje čert, zapojuji se do konverzace. Přece jen strop se fotí potají blbě, zvlášť když je to třeba vzít od podlahy. Barmanka hrdě hlásí, že to malovala ona, a její pomocník na baru mi navrhuje, ať si teda čerta dám. Nenechám se dlouho přemlouvat a už se to míchá. Host od stolu zahlásí „dvacet dva“ a já na něj vrhnu nechápavý pohled. „Čert je za dvacet dva.“ No jo, primalex je silnější než inflace. Kopnu čerta, na obligátní blll už ale odvahu nenacházím. Loučím se a jdu na vlak.

Klidně by se zde dalo posedět déle, vlak jede každou hodinu, a co půlhodinu jezdí busy. Ale do Prahy je cesta dlouhá. Tak si sedím v motoráčku směr Opava a jen si lámu hlavu, co je to ten Kružberk.

Atmosféra: * * *
Obsluha: * * *
Pivo: * *
Jídlo: nehodnoceno – mají tam vůbec ty cukrovinky?
Hajzlíky: nenašel jsem – nehledal jsem

Veličenstvo