Zoufalá doba, zoufalé činy, zoufalí lidé, zoufalé věci

Zoufalá doba si žádá zoufalé činy a zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Tak jsem i já v nejtvrdším lockdownu došel k tomu, že jsem si poprvé v životě upekl littí čókháplněné chlebové koule oblíbené v Biháru, Džárkhandu a východním Uttarpradéši, tedy absolutně nejchudších regionech Indie. A jde vskutku o jídlo chudých: suroviny vás nestojí skoro nic, ale na přípravu potřebujete trochu času. Abych si celou tuto premisu potvrdil, schválně jsem si tenhhle pokrm zkusil vyrobit pěkně po babicovsku jen z toho, co jsem našel doma. A předem všechny musím zklamat, že se tady nic nesmaží.

Začnete tím, že si připravíte náplň. Ideální je rovnou si pořídit praženou cizrnovou mouku, které se říká sattú a prý je to nová superpotravina. Druhá možnost je opražit si cizrnu a rozmixovat. Ideální je na to čaná dál, tedy drobnější odrůda, která se dá pořídit už i půlená a bez slupek. Tu mi ovšem doma sežrali moli. Zato jsem však našel pytel cizrnové mouky, tak jsem ji chvíli nasucho pražil, dokud trochu nezhnědla. Jde to, ale dře to. Přidáte nadrcený římský kmín, fenykl, libeček, černuchu, nasekaný zázvor, koriandrové listí a zelené čili papričky. Poslední dvě věci jsem neměl, tak jsem je nahradil trochou koriandrových semínek a sušeného červeného čili. Kdyby vám chybělo i něco dalšího, tak se z toho svět taky neposere. Na závěr přidáte trochu oleje (nejlíp hořčičného, ale i Babišovu řepku to snese), citrónovou šťávu a trochu vody. Je potřeba trefit správnou konzistenci, aby to neteklo, ale ani to nebylo moc suché.

Těsto na littí je celkem brnkačka. Celozrnná mouka, trocha soli, oleje, uhňácat a nechat chvíli odpočinout. Z těsta pak uděláte malé kuličky, které rozválíte na válu nebo rozplácáte v dlani, do placiček nakydáte cizrnovou náplň a zase uválíte zpátky do kuličky. Tohle je asi nejkritičtější moment, protože jednak vám náplň nesmí nikudy utéct a zároveň musíte trefit správnou míru pomoučení, aby se okraje přilepily k sobě a ne k dlani.

No a ještě než to těsto začnete plácat, strčíte do trouby rajčata nebo lilek, anebo klidně obojí. Lilek jsem doma neměl, tak jsem ho nahradil cuketou, zas takový rozdíl to není. Pečete, dokud zelenina nezačne praskat, nebo prostě tak, jak to máte rádi. Pak ji vyndáte a rozňahňáte s trochou česneku, soli, oleje a citrónové šťávy. Přidáte zelené čili a koriandrové listí, pokud máte, a čókhá je hotová. Do trouby pak na omaštěný plech nahážete připravené koule, pečete na 200 stupňů a občas otočíte, dokud pěkně nezhnědnou. No a je to. Omastíte rozpuštěným (ideálně i přepuštěným) máslem a můžete servírovat. Zdaréc!