Rakovník: Chcípni do rána na chlupatý zuby!

„Jsem Simír Gerchán,“ představil se nám drobný mužík s bradkou a vecpal se nám do kompozičně promyšleného záběru. Jeho revírem ovšem nebyla dálnice, nýbrž nádraží v Rakovníku.

Simír byl jedna z mála věcí, co jsme ten den stihli. Rakovnická nádražka se totiž 19. 4. 2013 po dvou letech slavnostně otvírala. Dokonce plakát měli. Sláva to byla veliká, muzika přijela, historický vláček, noviny u toho byly. Jen my ne, protože jsme dorazili rychlíkem z Dejvic až na šestou. Z velké slávy na nás zbyl jen obrovský krocan, vlastně krocani dva, které pekl před nádražkou téměř bezzubý Venca. Nachystal nám pořádnou porcičku na tácek, spolu s výtečnou hořčicí a patkami chleba, což NP hlasitě kvitoval. KZ chyběla okurka, protože je ze Znojma a holky ze Znojma jak známo na okurku nezapomínají.

Protože se tu dnes těšili zájmu médií, i redakce vágus.cz byla vítanou atrakcí. Brzy se k nám přitočilo několik Pavlů (kromě Vency a Simíra se tu všichni jmenují Pavel) a odhalili nám, že nádražku tu vede Pražák, ale to nevadí, ten je dobrej. Ostatně už v Rakovníku několik restauračních zařízení provozuje. Řeč se záhy stočila na muziku (najmě E!E a Alkehol) s tím, že máme na konci května dojet na pankáče do Lužné. Jsou prej slušný a solidní.

Přestože restaurace byla otevřena teprve pár hodin, už se v ní stihl nakumulovat ten správný nádražkový smrad. Nechali jsme se jím pohltit a zasedli pod nástěnnou fresku ke stolu se zeleným ubrusem s vyvedeným logem piva Bakalář. To zde měli hned v několika verzích – desítku, jedenáctku, dvanáctku a polotmavé. Není divu, když se vaří přímo v Rakovníku. Však i nádražka se zde správně jmenuje Bakalářská restaurace na nádraží. Naštěstí proti našim magisterským titulům nikdo nic nenamítal a krom piva nás počastovali ještě extra mastnými brambůrkami, protože kuchyň ještě nepramávala.

Magistra KZ, která si v bakalářské nádražní restauraci chystala přihlášku na doktorát, se brzy musela odebrat na toaletu. Nafasovala klíčky a vypravila se na perón. Rekonstrukce asi skončila teprve nedávno, a tak byly toalety ještě plné suti, kterou KZ mrštně přeskočila. Místní záchody nejsou nepodobné těm na Vsetíně v cukrárně Eva. Ženská a mužská část jsou odděleny pouze zděnou přepážkou s tím rozdílem, že na Vsetíně je přepážka otevřená dole, v Rakovníce nahoře. „To se to chčije do vody,“ zaslechla KZ uznalý komentář jednoho z návštěvníků s patřičným zvukovým doprovodem. NP ji pak osvětlil, že zde disponují starým dobrým a osvědčeným žlábkem.

Když padla tma, všichni se stáhli do útrob nádražky, kde se začali oddávat hazardním hrám. Tedy šipkám a jukeboxu, jež jsou umístěny ve speciální ohrádce. „Chcípni do rána na chlupatý zuby!“ proklel Vencu neúspěšný soupeř. Venca si z toho nic nedělal, moc zubů již beztak neměl, a jistě sázel šipky do nejvyšších hodnot. „Chcípni do rána na horečku omladnic!“ proklel soupeř Vencu podruhé. Zda jej proklel i do třetice, jsme se již bohužel nedozvěděli. Hodiny totiž ukazovaly, že je právě čas opustit lokál a vydat se na vlak ku Praze. Netušili jsme však, že restaurace používá nekalých triků, aby si udržela klientelu. Časomíra šla o pět minut později, takže na peróně nás čekala pouze rudá světla odjíždějící soupravy a výsměch výpravčího. Evidentně jsme ten den nebyli první ani poslední.

Atmosféra: * * * (žádný útulný kamrlík, ale pořádná aréna pro šerm židlemi)
Obsluha: * * (na Pražáky dobrý)
Pivo: * * * * (jedenácka během večera došla)
Jídlo: * * * * (za krocana)
Hajzlíky: * * * (vyzdvihujeme, že díky benevolentnímu propojení jsou částečně unisexové)

P. S. Se Simírem máme nejen fotku, ale i trika. Pište si o ně sem.

3 Replies to “Rakovník: Chcípni do rána na chlupatý zuby!”

  1. Joo už je tomu několik let, co jsem do této nádražky zavítal a byl jsem totálně odvařen. Vedle baru byla jakási “hvězdná brána” z které neustále vylejzali nejrůznější individua. Každé další překvapivější než to předtím. Největší rozsek však přišel, když došlo na inventuru a tudíž měření alkoholu v lahvích. Všichni zpozorněli a zavolali mistra, který rychle přišel hvězdnou bránou za bar a jal se měřit množství alkoholu. Měřil ho pouhým okem! Koukl a pravil: “tady chybí dva panáky”, “tady je 0,45 litru”, atd.. Byl to opravdu znalec a mistr ve svém oboru. Patrně tomuto umu předcházelo mnoho let praxe a odříkání. O celkové atmosféře a osazenstvu ani nemluvím. Opravdu zážitek!

  2. Tak z hvězdné brány sice tentokrát vycházel pouze výčepní, ale o to větší je nyní moje chuť znovu se do Rakovníka podívat!

  3. Jo, v Rakovnicky nadrazce jsme loni zapocali nas predvanocni cundrik. Nekteri si museli dat pivo na vyprosteni po akci predchoziho dne, ja si dal dve, aby se mi lip slo.
    Jidlo nic moc (pred tim, ze maji jen smazene polotovary nas varovala sama servirka), zato atmosfera super. Samozrejme osazenstvo, ale hlavne jsme prijeli ve chvili, kdy byla nadrazka zalita zimnim polednim sluncem, ktere jiskrilo na pullitrech a davalo vyniknout fresce parovky na zdi:)

Comments are closed.