Zlín-střed

Některé návraty na známá místa ve vás nevyvolávají příjemnou nostalgii, ale spíš svíravé pocity a přívaly melancholických nálad. Třeba jako když se vydáte se v předvečer Štědrého dne do zlínské nádražky. Nejeden z našich legendárních výletů do Uher začínal právě zde. Naposledy jsem tady kalil v červenci 2003 s Žirafou a Bourkem a Mirek Dušín české hudební scény mi vysvětloval, že rozum dostanu až v jedenadvaceti. Za ty roky se toho změnilo hodně. Ejhle natáčí novou desku už třetí rok, Ememvoodoopöká se rozpadli úplně a režnou zdražili z dvanácti korun na sedmnáct.

Zlínská nádražka patří přesně k těm podnikům, kolem kterých skoro denně procházíte, ale dovnitř se nikdy neodhodláte. Kdo by se taky zdržoval na nádraží, odkud jezdí vlaky jenom do Vizovice a Otrokovic. Osazenstvo hospody proto tvoří uzavřenou komunitu a tato exkluzivita se promítá i do složení personálu. Náhodný návštěvník by si mohl myslet, že službu za pípou si losují štamgasti mezi sebou. Zajímavým fenoménem je i zdejší otevírací doba. Není uvedena na dveřích a po rozhovoru s hospodským mongoloidních rysů jsem nabyl dojmu, že je nejspíš smluvní.

Nenechte se však těmito nástrahami odradit. Prostředí je příjemné a takřka rodinné. Kromě vysokých stolků na jedno rychlé je k dispozici i improvizovaný salónek k delšímu posezení a v předvánočních dnech tu blikají nejen automaty, ale i umělý stromeček. Nabídka jídel čítá guláš, párek v rohlíku a jiné klasické nádražní pokrutiny stylově vyvedené na umělohmotných zasouvacích destičkách. Nabídka piva bezmála trumfne i tak vyhlášené zlínské podniky jako Chelsea. Gambáč, Kozel, Zubr, Radek. Bohužel jak na potvoru zrovna netočili. Nabídku lahváčů z přeplněné ledničky jsem slušně odmítl a raději vzal zavděk točenou kofolou za lidovou cenu 3,- Kč za deci. Z tvrdých lihovin je k dostání prakticky všechno, co teče. Cena je jednotných 17,- Kč.

Pokud jsem si posledně stěžoval, že v Dejvicích přesunuli záchody dovnitř, ve Zlíně nic takového nehrozí. Stále se poctivě chodí na perón. A pokud budete hodní, třeba vás v létě nechají kalit venku na lavičce, dívat se na koleje a čekat, až tady za hodinu zastaví další lokálka. Tak jako jsme to dělali kdysi my.

Atmosféra: * * *
Obsluha: * *
Pivo: nehodnoceno
Jídlo: * * *
Hajzlíky: * * *
Pět * je maximum

4 Replies to “Zlín-střed”

  1. Jo tam jsem nedavno rozjizdel vecer s kamosema… sedli sme si za ty vysoke stoly a louskli 2 kozly (byly trochu teplejsi, ale jinak chut vyborna, s gambacem ze zlinskeho ameru se to neda porovnat), ale trochu nas zklamalo, ze nemeli pfefrmincku. A kdyz jsme odchazeli, tak dokonce mistni vypili becku, takze uz se tocila jenom nejdrazsi 11 a to stamgasti moc nadseni nebyli. hajzliky jsem radsi netestoval, hodil jsem to na nejblizsi strom… jidla jsem se taky zdrzel.

  2. Very nájs – behem vikendu pridam vizovickou a prerovskou nadrazku, jen by to chtelo foto!

Comments are closed.