A která je ta naše?

Pamatujete si ještě na naši velkou letní nádražkovou soutěž? Konečně tady pro vás máme vyhodnocení v podání šesti členů redakce a jednoho hostujícího učitele českého jazyka a literatury. Podívejte se, jak jsme opravovali vaše slohovky.

Veru: Podle mě je jednoznačně nejlepší Lokobar, a to i přes malé nesrovnalosti (když jsi uvnitř, vlak ti může velmi snadno ujet, protože přes okna není nic moc vidět – ozkoušeno). Pro mě je to navíc text, který mi rozšířil obzory a obeznámil mě s existencí osobnosti kalibru Daniela Štorka, za což jsem neskonale vděčná. Méně sympatické je, že odkazuje na nejsmutnější video na světě. Ale i tak – teď jsem to četla už potřetí, a furt jsem se bavila.

Novas: Z nabízených recenzí je podle mě nejlepší Plzeň. Skoro Just like Šalda used to write it. Všetaty mi naopak přijdou trochu těžkopádné a šroubované, necítím z nich takovou lehkost. Navíc se promění z recenze ve vypravování.

Betla: Za mě taky nejlepší Lokobar. Nejlíp přiblíží atmosféru, je originálně a nekřečovitě (abych použila Matoušův termín) napsanej, je to vtipný a erudovaný, navíc s audiovizuální vložkou, je vidět, že se autor připravoval a že to psal s láskou.

Haimi: Já si taky myslim, že nejlepší je Lokobar. Dyť je tam sám Olaf de Kunde!

NPyřin: A taky Slávek Dolejší. Za mě velmi poučený text, možná ale potřeboval trochu větší redakční zásah, než na jaký jsem si udělal čas. Otázkou zůstává, zda odklon od formátu čisté recenze je nebo není na škodu. Podle mého názoru v tomto případě nikoliv, protože všechny zásadní informace se dozvíme.

Betla: Je fakt, že zde vzájemný vztah překračuje běžný vztah recenzenta a nádražky. Ale proč ne, že?

Veru: Na druhé místo bych asi dala České Budějovice. Pěkné. Možná se mi to líbí proto, že chválí čtenáře tohohle blogýsku. Pokud to byl záměr, není to sice tak moc pěkné, ale zase aspoň strategické. A bronzová je Plzeň. Autorka je kultivovaná a vzdělaná – to my přes vysokou kulturu oceňujeme. Navíc výčepní předvádějící klokana je boží.

Mari: Já bych Budějovice a Plzeň prohodila – tedy Plzeň druhá, Budějce třetí.

NPyřin: Já teda taky. Plzeň je jako recenze výborně napsaná, vtipná, bystrá, nestranná a se všemi důležitými údaji. Přijde mi však trochu bezkrevná, na rozdíl od ostatních příspěvků mi v ní chybí trochu větší srdíčko. Autorka (jediná žena mezi muži) zřejmě měla smůlu v tom, že jde o nejméně bizarní podnik ze všech čtyř případů. Budějovice vnímám jako takový standardní výkon. Z textu čiší znalosti jihočeského rodáka, ale podle mě má na víc.

Novas: Já bych tedy zařadil na druhé místo Kojetín. Dobře napsaný text, který ovšem občas sklouzne k vypravování, proto je dle mého slabší než Plzeň.

Veru: Kojetín se mi nelíbí. Přijde mi, že se Čiva tak nějak povyšuje nad prostý lid.

NPyřin: Mně se Kojetín jako text líbí. Problém mám spíš s tím, že ta lehká povýšenost vede až k trestuhodnému vynechání produktů zdejší kuchyně. Naše vlastní recenze na Kojetín nicméně bude zveřejněna již brzy a tam čtenářům tyto delikatesy přiblížíme.

Novas: Možná bych mohl odcitovat svou moudrou vedoucí diplomky, která vždy tvrdila, že se v literatuře nesoutěží a že nemáme usilovat o nejlepší texty, protože bude stačit, když budou dobré. Nejlepší básník je samozřejmě Holan, o čemž nelze pochybovat, ale pak už je to vždy otázka vkusu.

Tedy konečné hodnocení? Máme pluralitu názorů a to je dobře; demokratickým hlasováním jsme se však dopracovali k následujícímu pořadí:
1. Všetaty (dr. Michko)
2. Plzeň (@mrybi)
3. České Budějovice (Flaška)
4. Kojetín (Čiva)

A protože rozhodování bylo tentokrát fakt těžké, slíbenou knihu dostanou všichni. Veselé Vánoce všem!

3 Replies to “A která je ta naše?”

  1. Děkuji za možnost zúčastnit se této milé soutěže, vážení, bylo mi ctí 🙂 K hodnocení hodnotitelů asi jen tolik, že pokud je “vypravování” obecně považováno za mínus, tak Plzeň je pak podle mě vypravováním od začátku až do konce 🙂 První místo Všetat naopak ani náhodou nezpochybňuji, ten text je vynikající! Závěrem: I když jsem se jen málo trefil do vkusu vás, hodnotitelů, jsem i tak hrdý na to, že jsem se nezpronevěřil zásadě pajzlů.cz a nepojal jsem svou recenzi z hlediska gastronomického, jelikož toto kritérium je v našich končinách kritériem druhořadým, ba spíše třetiřadým. Hezký svátky všem!

  2. My děkujeme za účast! A ačkoliv to tentokrát nevyšlo, doufám, žes na nás nezanevřel a zúčastníš se třeba i někdy příště!

  3. Čiva alias dr. ČV se sakramentsky rozcestoval po pražských nádražních putykách, čímž tedy oznamuji, že naše stránky budou tomuto blogu směle konkurovat co do počtu nádražních recenzí, a ještě k tomu pražských. Hurá, alespoň budou i pro Pražáky naše stránky něčím zajímavé!!!

Comments are closed.